Rašković Ivić: U Srbiji se ponovo spremaju šmrkovi 1Foto: Miroslav Dragojević

„Koalicija DSS – Dveri još nema formalno slogan za predstojeće parlamentarne izbore, ali smo odlučili da počnemo sa „srećom“. U tom će se pravcu naš slogan i razvijati. Sreća je u Srbiji zanemarena, i treba je vratiti u opticaj. Sreća je slobodna Srbija, skladna porodica i Kosovo i Metohija u Srbiji. Sreća je živeti od svog rada, a sreća je i posao“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije i bivša ambasadorka Srbije u Rimu. Ona dodaje da će koalicija koju predvodi na izbore izaći pod imenom Dveri – DSS – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

*Šta će vam biti osnovica kampanje i na čemu ćete najviše insistirati?

– Pored naših klasičnih državotvornih tema kao što su KiM, negativan odnos prema daljem približavanju NATO i evroskepticizma, intenziviranja saradnje s Ruskom Federacijom, tema kampanje će biti ekonomski patriotizam i plan za obnovu domaće privrede. Plan za razvoj zanatstva i poljoprivrede, kao i posebno posvećivanje pažnje ženskom preduzetništvu i materinskim privilegijama. Tu je i borba protiv korupcije putem donošenja Zakona o poreklu imovine.

*Premijer Vučić se pitao ovih dana kako će se stranke finansirati u kampanji kada je većini blokiran račun. Da li i DSS spada u tu kategoriju?

– Račun nam trenutno nije blokiran. Finansiraćemo se iz budžeta, predviđenog za izbore. Imaćemo jeftinu kampanju, bez skupih spotova. Danas kada ljudi nemaju posao i kada porodice jedva sastavljaju kraj sa krajem, nemoralno je bacati novac na luksuznu kampanju.

*Već sada su na račun DSS i Dveri izrečene mnoge kritike. Očekujete li da će u kampanji te optužbe biti mnogo žešće, odnosno očekujete li prljavu kampanju?

– Nažalost, kampanja će biti prljava, agresivna, puna mržnje. Opoziciji neće biti dozvoljeno da iznosi argumentovane kritike i daje predloge. Laži gebelsovskog tipa, hajka u koju su se uključili političari, mediji i pojedini njihovi novinari zabrinjava i rastužuje, jer to govori da smo društvo koje nije razvilo demokratski kapacitet čija je baza kultura dijaloga

*Pokret socijalista vas proziva da konačno kažete zbog čega su DSS i Dveri spalili Skupštinu i RTS?

– Što se tiče paljenja Skupštine, nije je zapalio DSS, već iziritirani narod koga je upravo vlast, čiji važan deo je bio Vulin, dovela dotle da u gnevu na vlastodršce izgubi osećaj za meru.

*Na teret vaše stranke vaši politički protivnici stavljaju i izručenje velikog broja Srba Hagu, ali i ćutanje o kidnapovanju Slobodana Miloševića, ali i o NATO agresiji?

– Saradnja sa Hagom je nasleđena, međunarodno priznata obaveza, još iz vremena kada je Vulinova partija bila na vlasti. O NATO nikada nismo ćutali, niti DSS niti ja. Desetogodišnjicu NATO bombardovanja sam u Italiji obeležila velikim skupom u Rimu u Ambasadi Srbije. Na skupu su učestvovale italijanske istaknute ličnosti iz sveta novinarstva, politike i nauke. Održana su i 4 protestna skupa u različitim delovima severa Italije.

*Pa ipak iz Vulinove stranke tvrde da ste ušuškani u skupu bundu i sa visokom platom aminovali sve dok ste bili ambasador u Rimu?

– Plata koju sam dobijala kao ambasador u državi Italiji, a ne u Vatikanu, bila je neuporedivo manja od ove koju ima sadašnja ambasadorka, a koju joj je odredila ova vlast. Što se moje bunde tiče, zaradila sam je od vlastitog predanog rada u struci. Sećam se vremena kada nas je Vulin po zimi polivao hladnom vodom iz šmrkova. Kaputi su nam bili natopljeni vodom. Pošto je atmosfera takva da se spremaju ponovno šmrkovi, treba imati nešto deblje. A razlika između hajatovskih levičara i desničara je u tome što ti Hajat levičari gledaju šta ko od političkih protivnika ima, a desničari gledaju kako je ko ono što ima zaradio. A ja sam svoju bundu zaradila 36 godina radeći u struci.

Lista

Prva na listi DSS je Sanda Rašković Ivić, potom sledi potpredsednik DSS Slaviša Ristić sa Kosova. U vrhu liste naći će se u Dragan Lapčević, koji je već dva puta bio poslanik u republičkom parlamentu, ali i Dragan Maršićanin, prvi predsednik parlamenta, nakon petooktobarskih promena. Na listi su i Gorica Gajić, još jedna bivša poslanica, ali i jedno novo lice Dragana Trifković, novinarka i direktorka Centra za geostrateške studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari