Ujedinjeni regioni Srbije napustili su vladajuću koaliciju u Užicu, u kojoj su bili sa DS, SPS, Pokretom za Užice, SPO i LDP, nezadovoljni zbog toga što je odbornička većina, tokom jučerašnje sednice lokalnog parlamenta (na fotografiji), uspela da u dnevni red uvrstili i raspravu o smenama direktora Gradske galerije, Velikog parka i Turističke organizacije, koji su članovi URS.

Smene direktora pokrenulo je Gradsko veće nakon višemesečnog sukoba DS i URS oko takozvane Dinkićeve peticije za decentralizaciju.

– URS više nije deo vladajuće koalicije u Užicu jer smatramo da nije korektno da se na taj način smenjuju naši ljudi, ali i da se na samoj sednici skupštine menja dnevni red. Sva imenovana i postavljena lica u gradskoj vlasti iz naše stranke povući će se sa svojih funkcija – poručio je Aleksandar Ostojić, šef odborničke grupe URS. Kako je precizirao, s funkcija će otići direktori Bioktoša, Apoteke, zamenik predsednika Skupštine grada, dvojica članova Gradskog veća i svi članovi upravnih i nadzornih odbora u javnom sektoru. Ostojić ističe da su „odluke o smenama političke i da predstavljaju osvetu gradonačelnika Jovana Markovića (DS) zbog spora oko peticije za decentralizaciju“.

Slobodan Pajović, šef odborničkog kluba DS, uzvratio je porukom da je koalicioni razlaz „posledica nekorektnog ponašanja URS, koji je bio u vlasti, a ponašao se kao opozicija, vređajući gradonačelnika i gradsku vlast“.

– Pokušali su da sruše vlast DS, što su uspeli ranije dva puta, ali ne i sada. Direktori koji su predloženi za smene najgore su obavljali svoje funkcije, a biće još smena. Na svojim pozicijama ostaće oni koji dobro rade. Nisam baš siguran da će svi kadrovi URS napustiti vlast, ali videćemo – rekao je Pajović, ocenivši da razlaz DS i URS neće ugroziti funkcionisanje skupštinske većine.

DS se nada da će gradska vlast ubuduće imati podršku četvorice odbornika koji su napustili SNS, a sada su u statusu nezavisnih, kao i „još nekih stranaka“, kazao je prvi čovek užičkih demokrata.

Ipak, juče nije uspeo izbor novog člana Gradskog veća umesto Milomira Pantovića (DS) koji je ostavku podneo na lični zahtev. Aleksandru Bućiću, takođe kandidatu demokrata, nedostajala su četiri odbornička glasa. Prema saznanjima Danasa, novi pokušaj biće na sednici užičke skupštine, verovatno 1. jula.

Napredni, pa nezavisni

Radomir Špirić, koji je s još trojicom odbornika isključen iz SNS, zbog iskazane želje za saradnju sa DS, saopštio je da su njih četvorica osnovali nezavisni odbornički klub i da nisu u vladajućoj koaliciji. „Podržaćemo odluke za koje budemo smatrali da su u interesu Užica, ali nismo u vlasti“, objašnjava Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari