Do kraja ove nedelje Predsedništvo Srpske napredne stranke trebalo bi da odluči da li će istovremeno sa beogradskim izborima 16. marta biti održani i parlamentarni izbori.

Odluka da li će biti raspisani parlamentarni izbori u Srbiji zavisi isključivo od lidera SNS Aleksandra Vučića, koji će proceniti da li je za Srbiju dobro u ovom trenutku da bira novu vladu. Ono što će biti presudno u njegovoj konačnoj odluci jeste procena koliko bi i da li bi vanredni izbori ugrozili ili usporili reforme u Srbiji.

„Mi u SNS smo dali predsedniku mandat i imamo apsolutno poverenje u njega i njegovu odluku, tako da čekamo da on zakaže sednicu Predsedništva stranke. Ako 16. marta na beogradske izbore izlazi trećina Srbije, zašto tada ne bi glasao i ostatak Srbije. Kampanja za parlamentarne izbore tako bi trajala manje od 45 dana, a Srbija bi ipak dobila vladu koja ubrzano sprovodi reforme“, kaže za Danas Bratislav Gašić, potpredsednik SNS, ne želeći da odgovori na naše pitanje ko to danas u Vladi Srbije koči reformski proces.

Umesto odgovora, Gašić kaže da SNS ima najveću odgovornost i najveće poverenje u Srbiji, ali i da srazmerno količini odgovornosti nema toliku moć. Promena tog stanja je jedan od motiva za raspisivanje prevremenih izbora. „Nama je važno da imamo mesto premijera, jer samo sa novim premijerom mogu da se ostvare brže reforme“, ističe Gašić.

I u SPS su sigurni da će odluku o parlamentarnim izborima doneti samo jedan čovek i to predsednik SNS Aleksandar Vučić.

„Razumemo motivaciju za izbore unutar SNS i njihovu želju da verifikuju podršku njihovom lideru na izborima, ali smo isto tako sigurni da je i Vučiću na prvom mestu interes Srbije i procena da li je baš u ovom trenutku hitna potreba da se u Srbiji pokreću međupartijska takmičenja za vlast. Ulazimo u šesti mesec od rekonstrukcije Vlade i ako je bilo ko kočio reforme taj „kočničar“ može da se neutrališe i bez izbora, a na osnovu ocene rezultata rada“, kaže za Danas Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, komentarišući tako Gašićevu tvrdnju da je mesto premijera jedan od ključnih motiva za raspisivanje izbora.

I dok se čeka Vučićeva odluka hoće li izbora biti ili ne, sve ostale parlamentarne stranke zdušno nastavljaju da traže raspisivanje parlamentarnih izbora. Aleksandar Popović, potpredsednik DSS, kaže za naš list da su izbori prioritet, jer je ova vladajuća koalicija na prethodnim parlamentarnim izborima dobila glasove na potpuno drugoj politici, od one koju danas sprovodi.

A lider DS Dragan Đilas ocenjuje da živimo u predizbornom vremenu već godinu i nešto. „Od dana kada je formirana vlada, počela je priča da će biti prevremenih izbora. Zbog toga smatram da u Glavnom odboru treba da formiramo i centralni izborni štab za celu Srbiju i da, kada do izbora dođe, budemo spremni za njih“, kaže Đilas.

U iščekivanju odluke o parlamentarnim izborima većina stranaka tvrdi da je spremna za najavljene izbore u Beogradu 16. marta. Ipak, gotovo nijedna ne izlazi u javnost sa konkretnim imenima za gradonačelnika i o mogućim koalicijama. Gašić kaže da će njegova stranka na beogradskim izborima izaći sa timom koji bi vodio glavni grad ubuduće, jer, kako kaže, pokazalo se da je jako loše da grad vodi jedan čovek. On, međutim, nije želeo da otkrije nijedno ime.

U DS kažu da će temelj njihove kampanje za beogradske izbore biti petogodišnji rezultati koje je ova stranka ostvarila u Beogradu, a Mladen Bašić iz LDP kaže da će imena ljudi koja će njegova stranka predložiti, ali i izborni rezultat LDP u Beogradu biti veliko iznenađenje za mnoge. „Umesto besmislenih stranačkih ratova, kandidovaćemo ozbiljne teme koje su danas na margini naših života“, ističe Bašić.

Antić predvodi beogradske socijaliste

Socijalisti narednih dana započinju razgovore sa svojim koalicionim partnerima, PUPS i Jedinstvenom Srbijom, o izborima u Beogradu, a potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže da partijski organi još nisu doneli odluku ko bi bio kandidat za mesto gradonačelnika Beograda, ali da će u svakom slučaju beogradske socijaliste predvoditi Aleksandar Antić, aktuelni ministar saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari