Politički predstavnici Srba na severu Kosova kažu za Danas da nisu ni čuli, ni videli sadržaj poruke koju im je predsednik Boris Tadić poslao u vezi s najavom Kfora da će ukloniti barikade. Tadić je u ponedeljak izjavio da je srpskom stanovništvu na severu KiM „uputio poruku“, ali da ne bi bilo odgovorno kada bi o tome govorio medijima.

Međutim, kako su nam rekli čelnici nekih opština i političari s kosovskog severa, nikakva predsednikova poruka nije stigla ovih dana do njih, a da postoji, saznali su upravo preko medija.

U kabinetu predsednika Republike našem listu je juče rečeno da Tadić neće dodatno komentarisati svoju izjavu, odnosno sadržaj poruke.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM, ističe za Danas da ne zna šta sadrži Tadićeva poruka Srbima na Kosovu, kao i da li je uopšte poslata. Međutim, na osnovu predsednikove izjave medijima, Ivanović smatra da bi ta poruka mogla da glasi da kosovski Srbi „budu odgovorni, da se ponašaju tako da brane svoje interese, ali da ne ugrožavaju nacionalni interes i ne posežu za nasiljem u odbrani svojih prava“.

Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, ukazuje za Danas da je video Tadićevu izjavu u medijima, ali da, pošto je na barikadama, nije „imao vremena da proveri poštu ili i-mejl kako bi video sadržaj predsednikove poruke“. „Poruka je sigurno poslata, ali nisam stigao da vidim šta u njoj piše“, naglašava Ninić, koji je član Demokratske stranke.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, kaže za Danas da nije ni video, ni čuo šta poruka predsednika Republike sadrži i da mu je jedino poznato to da su predstavnici četiri opštine tražili sastanak s Tadićem. „Zabrinjavajuće je da se ne zna koja je državna strategija za kosovsko pitanje. Svi se kriju iza nekakvih tajnih poruka, a Kosovo bi trebalo da bude nacionalno pitanje“, ističe Milović, inače član DSS.

Podsetimo, predsednik Tadić je izjavio da bi bilo neodgovorno kada bi preko medija poručivao ljudima na KiM šta treba da čine. „Imam direktnu komunikaciju s našim građanima na Kosovu i imam način da im uputim poruku. Već sam im uputio poruku“, kazao je Tadić novinarima u Beogradu nakon otvaranja konferencije „Energija, razvoj, demokratija“ u ponedeljak uveče. Upitan šta je poručio Srbima na Kosovu, predsednik je rekao da „novonastala situacija ne treba da bude diskutovana u javnosti nego među ljudima koji imaju odgovornost“. Kako je naveo, „ti ljudi onda treba da izađu pred građane i javnost sa rešenjima koja su delotvorna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari