Skandal međunarodnih razmera za koji bi bila odgovorna Srbija u poslednjem času je izbegnut. Srpski mirovnjaci neće morati da zbog formalnih, proceduralnih razloga i predizborne atmosfere u Beogradu, koja podrazumeva otežan rad parlamenta, spakuju svoju opremu u misijama Ujedinjenih nacija širom sveta i vrate se kući.


Savet za nacionalnu bezbednost, s predsednikom Republike Borisom Tadićem na čelu, doneo je preporuku da se odlukom Vlade Srbije produži mandat za učešće pripadnika srpske vojske i policije u međunarodnim mirovnim misijama UN, saznaje Danas. Ova preporuka utvrđena je na sednici Saveta u subotu, 31. marta i odmah prosleđena u Nemanjinu 11, a vlada bi trebalo da je usvoji na prvoj narednoj sednici.

Stav državnog Saveta za nacionalnu bezbednost jeste da se zbog međunarodnog karaktera i hitnosti pitanja – a odluka je morala biti doneta do juna 2012 – ne čeka naredna sednica Skupštine Srbije, odnosno da mandat srpskim mirovnjacima treba da se produži odlukom vlade, koju će verifikovati parlament čim se za to stvore uslovi. To će verovatno biti odmah po konstituisanju novog saziva Narodne skupštine.

Odluka će se odnositi na pripadnike Vojske Srbije u pet multinacionalnih operacija – u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu i na Kipru, kao i na pripadnike MUP Srbije u tri misije – u Liberiji i na Haitiju i Kipru. U ovim misijama je angažovano ukupno oko 70 srpskih mirovnjaka.

– Savet za nacionalnu bezbednost doneo je jedinu moguću državotvornu preporuku, s obzirom na to da bi sa stanovišta međunarodnih odnosa bilo potpuno neprihvatljivo povlačenje pripadnika mirovnih misija i da trupe UN ostanu bez prisustva u delu naše odgovornosti – kaže za Danas ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Ministar ističe da se ne pamti slučaj da je neka zemlja bez najave i ozbiljnog razloga povukla svoje mirovnjake, kao što je mogao biti slučaj sa Srbijom.

– Da Savet nije doneo ovakvu preporuku, koju još treba da potvrdi vlada, došlo bi do drastičnog ugrožavanja međunarodnog kredibiliteta ne samo naše vojske i policije, već i diplomatije i države u celini. To bi bio svojevrsni međunarodni skandal, koji smo srećom izbegli – upozorava Šutanovac.

Kako ministar odbrane najavljuje, državni organi će u narednom periodu analizirati zakon koji reguliše učešće snaga bezbednosti Srbije u multinacionalnim operacijama, jer postoji potreba za njegovim izmenama i dopunama koje će onemogućiti da se zemlja ponovo nađe u ovakvoj, kriznoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari