Biro Generalne konferencije Uneska konačno je odlučio da jedna od tačaka dnevnog reda Generalne konferencije Uneska danas bude prijem Kosova u članstvo. Međutim, krajem prošle nedelje ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković najavio je da postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine na predlog Srbije.

Kako je objasnio, ako taj predlog Srbije dobije prostu većinu, onda do glasanja o prijemu Kosova uopšte neće doći, ali ako predlog za odlaganje rasprave o ovoj tački ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija sa grupom država. U tom slučaju, potrebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko. Prema procenama zvaničnika Srbije, glasanje je krajnje neizvesno, a odlučivaće svega nekoliko glasova. Generalna konferencija ima 195 članica. Tanasković je rekao da će se tačan broj zemalja koje će imati pravo glasa u odlučivanju o Kosovu znati kada još nekoliko zemalja preda svoje kredencijale, ali je dodao da najverovatnije desetak zemalja neće imati pravo glasa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je predlog o odlaganju glasanja obrazložio kao šansu za razgovor i dijalog, umesto jednostranih odluka. Ako do glasanja i dođe, Dačić je poručio svim zemljama da glasaju protiv toga, jer će u suprotnom prekršiti međunarodno pravo.

„Apelujem na vas da odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu, jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje“, rekao je Dačić.

Ambasadori SAD, Nemačke i Velike Britanije u Unesko su u zajedničkom saopštenju pružili podršku prijemu Kosova u Unesko. Visoki zvaničnici Rusije i SAD su na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu izneli suprotstavljene stavove o kandidaturi Kosova u toj agenciji UN. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa generalnom direktorkom Unesko Irinom Bokovom rekao je da pokušaji da se dozvoli članstvo Kosovu u Unesko vodi ka politizaciji aktivnosti te organizacije. „Neke naše kolege pokušavaju na svaki način, dobar ili loš, da nametnu pitanje prijema Kosova, u grubom kršenju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, rekao je on i dodao da je to „vrlo opasna procedura“. On je istakao potrebu „pružanja podrške na svaki mogući način u duhu kompromisa i donošenja rešenja konsenzusom“.

S druge strane, pomoćnik američkog državnog sekretara Antoni Blinken rekao je da je pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova odvojeno od kandidature u Unesko. „Nesumnjivo postoji put za pristup Kosova organizaciji, put koji nije blokiran rezolucijom 1244“, rekao je Blinken obraćajući se Generalnoj skupštini Uneska nekoliko sati posle Lavrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari