Istraživanje o zadovoljstvu građana radom predsednika Srbije, koje je pokazalo da 45 odsto ispitanika ima negativan stav, nije relevantno, ocenjuje za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Tomislava Nikolića.

S druge strane, stručnjaci iz oblasti istraživanja javnog mnjenja ističu za Danas da se ogromna popularnost premijera Aleksandra Vučića preliva i na popularnost predsednika države, odnosno tvrde da nije toga, zadovoljstvo građana predsednikom Nikolićem bilo bi na još nižem nivou.

List Politika objavio je istraživanje agencije Faktor plus koje ukazuje da je 45 odsto ispitanika dalo negativan odgovor na pitanje u kojoj meri su zadovoljni radom predsednika Srbije za više od dve godine njegovog mandata. Isto istraživanje je pokazalo i da kada bi se sutra održavali predsednički izbori, za Aleksandra Vučića bi glasalo 58 odsto građana, dok bi aktuelni šef države Tomislav Nikolić dobio 27 odsto glasova, ukoliko među kandidatima ne bi bio Vučić. Takođe, istraživanje je pokazalo je da je prvi put, posle niza godina, Vlada popularnija od SPC.

„U prikazu istraživanja je napravljena inverzija – negativni odgovori su objedinjeni, a pozitivni razdvojeni. Kada se to radi profesionalno, negativno se deli na potpuno negativno i delimično. U ukupnom zbiru 46 odsto ispitanika je zadovoljno radom predsednika Republike“, ističe za Danas Stanislava Pak Stanković, savetnica za medije predsednika Nikolića.

Pak ističe za naš list da je, kada je reč o Vučiću, to bilo za očekivati, s obzirom na njegovu popularnost.

„Mislim da je istraživanje urađeno sa nekom profesionalnijom agencijom, pokazalo bi još bolji rezultat Vučića. O Nikoliću da i ne govorim“, napominje Pakova.

Međutim, Srećko Mihailović, sociolog i istraživač javnog mnjenja, ocenjuje za Danas da se izuzetno velika popularnost Aleksandra Vučića prenosi i na njegovu okolinu, odnosno na instituciju koju on predstavlja – dakle, Vladu Srbije.

„Čak, nisam siguran da li ona popularnost koju uživa predsednik Nikolić je njegova autohtona i izvorna popularnost, ili i tu značajan udeo zauzima prelivanje popularnosti Aleksandra Velikog“, ističe Mihailović za Danas.

Komentarišući podatak o većoj popularnosti vlade od SPC, Srećko Mihailović kaže: „Hvala bogu da se i to jednom dogodi“.

„Zanimljivo je to što je premijer nadišao i popularnost SPC, koja je kod nas prilično fiktivna. Kao i popularnost vojske. Svojevremeno sam pokušavao da razložim popularnost Crkve pa sam tražio od ispitanika da kažu koliko je popularan patrijarh Pavle, pa patrijarsi, sve do lokalnog sveštenstva. Pokazale su se znatne razlike. Patrijarh je imao izrazitu popularnost, a što idete niže u crkvenoj hijerarhiji, vidite pad. Dok dođete do lokalnog sveštenstva, popularnost se nalazi na nivou nekih političkih institucija koje su inače vrlo nepopularne“, tvrdi Mihailović.

Prema rečima Nikole Kneževića iz Centra za istraživanje religije, politike i društva, „posredi je opšta estradizacija društva u kome su kultura i duhovne vrednosti degradirane, društvo u kome se danas najbolje prodaju kič, šund, nasilje, senzacionalizam, skandali i prazna obećanja“. „Narod koji se nalazi na rubu socijalne egzistencije i duboko u raljama dužničkog ropstva u političarima vidi spasioce iz decenijske agonalne situacije. To nažalost pokazuje poražavajuću činjenicu da kao narod imamo kratko pamćenje, a da političke elite veoma vešto manipulišu. S druge strane, Crkva kao institucija koja bi trebalo da bude moralni temelj društva, kao što je to vekovima i bila, kroz izjave pojedinih verskih velikodostojnika se u medijima veoma često vezuje za određene afere, skandale ili dnevnopolitičke ispade, što dovodi do gubitka poverenja i u narodu stvara osećaj razočaranja. Zataškavanje pojedinih afera i nedostatak odgovornosti svakako ne pridonose klimi poverenja“, zaključuje Knežević.

Zadovoljnih samo 16 odsto

Prema nalazima agencije Faktor plus, 27 odsto ispitanih je delimično, a 19 odsto potpuno zadovoljno radom predsednika Nikolića. Takođe, 52 odsto anketiranih nije zadovoljno načinom na koji se Nikolić odnosi prema najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima, 28 odsto je „povremeno“ zadovoljno, a 16 odsto njih je dalo potvrdan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari