Stižu dva ruska vojna helikoptera, a potom još dva 1Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Zoran Đorđević dogovarao je tokom prekjučerašnjeg susreta sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, u Moskvi, detalje transporta i plaćanja dva ruska helikoptera MI-17, saznaje Danas u Vladi Srbije. Kako nam je rečeno, reč je o dva helikoptera koji su naručeni prošle godine, a koji bi u Srbiju trebalo da stignu do juna meseca. Reč je o vojnim helikopterima.

                       

Prema rečima naših sagovornika, u budžetu su za ovu godinu izdvojena sredstva za još dva vojna helikoptera, što znači da će Vojska Srbije u narednim mesecima imati sve skupa četiri helikoptera ruske proizvodnje.

„Naši ljudi su već u nekoliko navrata išli na obuku u Rusiju jer je reč o specifičnim modelima za čije upravljanje je neophodno obučavanje“, ističu sagovornici Danasa u Vladi.

Upitani za cenu tih helikoptera, u Vladi kažu da taj podatak u ovom trenutku nije javan, ali da očekuju da će biti nakon nabavke sva četiri helikoptera.

Priča u vezi sa kupovinom ruske vojne opreme kulminirala je krajem prošle i početkom godine u odnosu sa Hrvatskom. Zvanični Beograd se u nabavci oružja oslanja na Rusiju, a Zagreb na SAD.

Srbija je oštro reagovala na činjenicu da Hrvatska, koja je članica NATO, kupuje najnovije naoružanje, a kada je najavila da će to učiniti i ona, i to od Rusije, hrvatski ministar odbrane je uputio kritike sa stanovišta težnji Srbije da postane članica Evropske unije.

Ante Kotormanović je tada rekao da je „nemoguće ostvariti ovu politiku koju vodi Rusija i Srbija s politikom Evropske unije“.

„Imamo sanckije prema Rusiji, a oni bi kupovali oružje u Moskvi – to je nemoguće i na taj način Srbija nikad neće postati članica EU. Oni moraju uskladiti zajedničku evropsku i bezbednosnu politiku sa EU, oni to ne žele i sede na dve stolice. Moraju se jasno opredeliti hoće li biti deo Zapada ili će i dalje voditi ovakvu politiku i de fakto i de jure biti deo Ruske federacije“, izjavio je Kotromanović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da Srbija neće kupovati defanzivno oružje, čim Hrvatska kaže da neće nabavljati ofanzivno. „Srbija pre svega želi da brine o regionu i o miru u regionu. Važnije je kako da sačuvamo dobre odnose sa Hrvatima i ostalima u regionu. Ne radimo mi to da bismo nekome pretili. Kažite da nećete ofanzivno oružje, mi nećemo ni defanzivno. Čak ni to nećemo. Mislim da je to više nego fer ponuda svakome u regionu“, rekao je tada Vučić.

U celu priču umešao se i potpredsednik Rusije Dmitrij Rogozin koji je nabavku oružja od strane Hrvatske smestio u kontekst mogućeg napada na Srbiju. Nadovezao se i potpredsednik Vlade Srbije koji je rekao da postoji mogućnost da se Hrvatska naoružava da bi napala Srbiju i BiH.

Stručnjaci za vojna pitanja su, međutim, pokušavali da objasne ovdašnjoj javnosti da nema razloga za paniku, jer su nabavke oružja za hrvatsku deo dugoročnog procesa njene modernizacije. To je, prema njihovim tvrdnjama, javni dokument i dugoročni plan razvoja koji su Hrvati napravili još pre dve godine.

Nakon prekjučerašnjeg susreta srpskog i ruskog ministra odbrane, saopšteno je da je Zoran Đorđević preneo Sergeju Šojguu u Moskvi, da upravo održani izbori u Srbiji ni na koji način ne utiču niti će uticati na ključna strateška i spoljnopolitička opredeljenja Srbije.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Đorđević naglasio opredeljenost ka vojnoj neutralnosti kao pravu meru odnosa sa svim zainteresovanim stranama. „U tom smislu, sa NATO ostvarujemo saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom“, rekao je Đorđević.

Piše i da se ministar odbrane susreo se sa ministrom odbrane Rusije generalom armije Sergejom Šojguom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima opšte, vojno-političke i bezbednosne situacije u regionima dve države.

„Na sastanku je konstatovano da su opšti i politički odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, zasnovani na istorijskom prijateljstvu bratskih naroda, o čemu svedoče brojne posete na svim nivoima u proteklom periodu. Iskazana je spremnost Srbije da doprinese rešenju humanitarne katastrofe izazvane migrantskom krizom, kao deo rešenja u evropskim okvirima, ali prvenstveno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti“, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dačić i Čepurin juče o političkoj i ekonomskoj saradnji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je juče ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Čepurina. kako se navodi u saopštenju MSP, razgovarano je o daljim koracima na polju razvoja bilateralne političke saradnje i sprovođenju postojećih ekonomskih dogovora Srbije i Rusije.

Aspiracije

Srbija nema aspiracija za punopravnim članstvom u NATO i to nam omogućava, kao i državama članicama ODKB, da budemo aktivan činilac regionalne i svetske bezbednosti, rekao je ministar Zoran Đorđević 26.aprila na marginama 5. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, gde se sastao se sa generalnim sekretarom ODKB Nikolajem Nikolajevičem Bordjužom. Đorđević i Bordjuž razgovarali se u učešću u mirovnim operacijama i borbi protiv terorizma, kao i borbi protiv trgovine drogom, koja predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju, saopšteno je iz MO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari