„Na stranačkim organima nismo razgovarali o tome da li bi stranka trebalo da se distancira od članova i funkcionera koji imaju takozvanu problematičnu prošlost u kontekstu osumnjičenih za ratne zločine“, ocenjuje za Danas Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke.


On je na pitanje Danasa kako komentariše medijske navode o tome da Amerika i EU traže od Aleksandra Vučića, premijera Srbije i predsednika naprednjaka da iz svojih redova isključi Gorana Radosavljevića Gurija kao i Momira Stojanovića, ali i još neke policijske generale koji su bili aktivni devedesetih i nose teret sumnje učešća u ratnim zločina, rekao da osim toga što može da kaže da o tome nije bilo reči na stranačkim organima, ne može da komentariše ništa dalje.

„Jednostavno ne raspolažem sa dovoljno informacija da bih mogao da vam kažem svoj stav ili mišljenje. Ima različitih ideja, pogleda o različitim sferama i oblastima, iz prošlosti, politike, osumnjičenih za ratne zločine… Ali, ja ne mogu o tome da govorim jer nemam saznanja“, zaključuje Igor Mirović za Danas.

Uoči odlaska premijera Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Americi, kao jedan od dva ključna problema koji opterećuju srpsko-američke odnose naveo je i dalje nerasvetljen slučaj ubistva braće Bitići, 1999. godine u Petrovom selu. Glavni osumnjičeni ali i zaštićeni u svim vladama, unazad 15 godina, pominje se Goran Radosavljević Guri, koji je osnivanjem Srpske napredne stranke postao njen istaknuti član, odnosno član Glavnog odbora. Porodica braće Bitići, advokati ali i značajne nevladine organizacije godinama unazad optužuju srpske vlasti da skriva Gurijevu odgovornost u tom slučaju, stvarajući nebezbednu atmosferu za svedočenja.

Osim u vreme ranije vlasti postavljenog načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, koji se kao osumnjičen za ratne zločine vratio u žižu javnosti pre nekoliko meseci, na spisku onih koji, takođe, vuku teret sumnjive ratno-zločinačke prošlosti nalazi se i Momir Stojanović, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

„Kako bismo definisali to – nosim teret ratne prošlosti? Da li to znači da svi srpski policajci i vojnici nose taj teret?“, upitao je novinarku Danasa Momir Stojanović zamoljen da prokomentariše navode o tome da se od SNS traži da se distancira od nekih ljudi, pa i njega.

Na konstataciju da nisu svi policajci i vojnici pod sumnjom i da ne nosi svi taj teret, već poneki, među kojima je i on, Stojanović ističe da ako Vučić pristane na takav pritisak, da se postavlja pitanje koliko je Srbija slobodna i autonomna u kadriranju.

„Ne verujem da premijer tako funkcioniše, on je više puta rekao da se sa njim tako ne razgovara. Amerikanci ne mogu da određuju ko će biti na koje mesto i funkciju postavljen. Vučić sasvim sigurno ne funkcioniše po diktatu. To bi bila potpuno neprihvatljiva politika prema Srbiji“, zaključuje Momir Stojanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari