Žalim što je uprkos mojoj dobroj volji da prisustvujem konferenciji o evropskoj integraciji u Beogradu moje učešće osujećeno nedostatkom političke volje vlade i vlasti Srbije. Ovo je bila dobra prilika, koja se pretvorila u propuštenu šansu , izjavio je za briselski portal EU obzerver Hašim Tači, šef kosovske diplomatije.


Tači je ocenio da se „budućnost ne gradi sa takvim vrstama uticaja iz prošlosti. „Mislim da je za žaljenje što je Srbija propustila šansu da prevaziđe barijere iz prošlosti i da se usredsredi na budućnost dobrosusedskih odnosa i evropski pristup. Ovo pokazuje da i dalje ima mnogo posla koji treba uraditi da bi se u potpunosti normalizovali odnosi između dveju država. Ipak, ja verujem u evropsko Kosovo i evropsku Srbiju“, naveo je on.

Šef kosovske diplomatije je konstatovao da želi da veruje da „neće proći mnogo vremena dok srpski lideri ne prikupe hrabrosti da se istinski posvete procesu normalizacije odnosa u skladu sa duhom sporazuma postignutog u Briselu 19. aprila 2013. U tom kontekstu, poručio je da „Kosovo i Srbija ostaju ključni za mir i stabilnost u regionu“.

Podsetimo, povodom zahteva da Hašim Tači 24. aprila poseti Beograd beogradski oficir za vezu u Prištini je 20. aprila obavestio kosovske vlasti da protiv Tačija postoji pravnosnažna sudska presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari