Brisel

Britanija ne odustaje od samita o Bregzitu

Strategija za Bregzit britanske premijerke Tereze Mej našla se danas ponovo na udaru sa svih strana, što je dodatno povećalo opasnost da parlament neće prihvatiti njen plan i da će Velika Britanija biti primorana na potencijalno haotični izlazak iz bloka „bez dogovora“, ali britanska vlada je i pored toga saopštila da neće odustati od učešća u specijalnom samitu o Bregzitu koji je zakazan za kraj novembra.

Diplomate: Mogerini htela da preduhitri Makrona

Federika Mogerini je požurila da zakaže novu rundu briselskih pregovora Beograda i Prištine za danas (četvrtak) jer ne gleda blagonaklono na diplomatske inicijative Francuske i predsednika te države Emanuela Makrona.

Večeras nastavak razgovora Beograda i Prištine

U Briselu će večeras, pod okriljem Evropske unije, biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine, a predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači imaće pre sastanka odvojene susrete sa šeficom evrodiplomatije Federikom Mogerini.

Evropljani vole da provode odmor u Evropi

Građani Evropske unije su, toom 2017. godine, napravili 1.2 milijarde turističkih putovanja, od kojih je 94 odsto bilo unutar granica Evropske unije, a često i unutar same države, pokazuju podaci Eurostata.

Brnabić: Verujemo da će Brisel vratiti situaciju u normalu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je Evropskoj komisiji na oštroj reakciji posle odluke Prištine da uvede carinske mere na proizvode Srbije i istakla da Srbija ima uveravanja iz Brisela da će se situacija „vratiti u normalu“, kako bi se nastavio dijalog.

Kocijančič: EU traži od Kosova opoziv odluke o taksama

Evropska unija pozvala je danas Kosovo da opozove odluku o povećanju uvoznih taksi na robu iz Srbije i BiH, a tu meru prištinskih vlasti portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič ocenila je kao kršenje obaveza koje su preuzeli kosovski zvaničnici.

Ministri spoljnih poslova EU o BiH

Situacija u Bosni i Hercegovini posle opštih oktobarskih izbora biće predmet rasprave na predstojećem sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske Unije, saznaje RSE, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Nestale Gadafijeve milijarde

Iz belgijskih banaka je nestao deo novca ubijenog libijskog lidera Muamera el Gadafija, objavila je televizija RTBF.

Nova poglavlja u decembru

Srbija će 10. decembra na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU, a tačan broj poglavlja zavisiće od izveštaja o stanju vladavine prava koje će zemljama članicama početkom novembra dostaviti Evropska komisija, saznaje RTS u izvorima u Briselu.

Prva Poslednja