Brisel

Haradinaj: Pozdraviću svaki Hanov savet o carinama

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da će pozdraviti svaki savet evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana koji danas boravi na Kosovu u vezi carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dve najveće evropske partije izgubiće osam do 10 odsto mandata u EP

Predstavnika Evropske narodne partije i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu će posle ovogodišnjih izbora biti manje, sa 408 mandata pašće na 310, ali će, posle Bregzita, i ukupan broj poslanika biti smanjen sa 750 na 705, pokazuju najnovije istraživanje Fondacije Konrad Adenauer, ali i projekcije Politico.eu i Europe Elects.

Novi Evropski parlament biće još podeljeniji

Za manje od pet meseci građani EU prvi put će bez Velike Britanije izaći na izbore za Evropski parlament na kojima se, prema prognozama briselskog tink-tenka koji prati evropske izbore, „velikoj koaliciji“ grupa desnog centra i levice bliži kraj.

EU uvela sankcije Iranu zbog ubistava na evropskom tlu

Evropska unija uvela je danas sankcije iranskoj obaveštajnoj službi i dvojici zvaničnika optuženih da su umešani u seriju ubistava i zavera usmerenih protiv disidenata u Holandiji, Danskoj i Francuskoj.

Ljimaj: Mnogo uslova Srbija treba da ispuni da bi se ukinula taksa

Zamenik premijera Kosova i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj izjavio je danas u Briselu da će taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH biti ukinuta „tek posle finalnog sporazuma koji će za rezultat imati priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije“.

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS).

Ljimaj i Ahmeti: U prvoj polovini godine nastaviti dijalog ubrzanim ritmom

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti danas su posle susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Briselu izjavili da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini ove godine treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

Prva Poslednja