Nova demokratska stranka Borisa Tadića više se ne nalazi u registru političkih partija na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, jer su Zeleni Srbije vratili svoj stari naziv, odnosno izbrisali iz imena „NDS“.

Podsetimo, pred izbore 16. marta Boris Tadić je izašao iz DS sa grupom istomišljenika, a pošto nije stigao da osnuje stranku registrovali su se kao „NDS-Zeleni“.

Predsednik Izvršnog odbora Zelenih Srbije Raja Tošić objašnjava za Danas da su oni nedavno na stranačkoj skupštini u Leskovcu odlučili da ponovo vrate svoj stari naziv i budu samostalna partija, što je potom registrovano i na sajtu Ministarstva državne uprave.

„Sve drugo ostaje isto, samo smo vratili stari naziv. Podsećam, pošto Boris Tadić nije stigao da formira svoju stranku NDS, a pošto smo na izbore izlazili zajedno u koaliciji, dogovor je bio da mi samo dodamo našem nazivu NDS, kako bi oni mogli da učestvuju na izborima“, napominje Tošić. On dodaje da su se dogovorili da odmah posle izbora Zeleni vrate svoje ime, a da NDS krene u postupak registracije stranke.

Nakon što su saradnici Borisa Tadića prikupili dovoljan broj potpisa, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ističu za Danas da je NDS predala zahtev za registraciju 24. jula ove godine. „Prispeli podaci su u procesu obrade i odgovor će biti dat NDS u zakonskom roku od 30 dana“, odgovaraju u Ministarstvu i dodaju da je Boris Tadić osoba navedena za zastupnika stranke.

Poslanik i funkcioner NDS Aleksandar Senić izjavio je pre nedelju dana da će NDS Ministarstvu državne uprave predati oko 11.000 potpisa i potpunu dokumentaciju za upis u registar političkih stranaka. On je najavio da će na Izbornoj skupštini 4. oktobra biti izabran predsednik stranke i stranački organi, kao i da bi NDS trebalo da bude „prva partija u istoriji srpskog parlamentarizma koja će lidera izabrati neposredno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari