Apsolutno sam nezadovoljan sadržajem ugovora sa kompanijom Etihad koji je objavio premijer Aleksandar Vučić i načinom kako je to učinjeno. Vučić više od pola godine obećava objavljivanje ugovora, a dobili smo dokument koji je star 15 dana i to bez glavnog dela – biznis plana. Dakle, dobili smo prepravljenu verziju i nijedan podatak kojim bi nam osvetlio finansijsku stranu ovog posla – kaže za Danas Zoran Živković, narodni poslanik Skupštine Srbije i predsednik Nove stranke.


On ocenjuje da je izrečeno mnogo „poluistina i potpunih laži“. „Ulog Srbije je skoro 500 miliona dolara, a Vučić kaže da je to samo 40 miliona evra. Gubitak u ovoj godini je već sada 35 miliona evra, a premijer kaže da će biti ostvaren profit. Na delu je još jedna histerična operetska predstava puna demagogije i laži“, smatra Živković.

Vi ste nedavno objavili jedan deo ugovora. Premijer je demantovao verodostojnost svih ugovora koji su objavljeni pre nego što je on to učinio.

– Objavio sam rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći od 21.02.2014. (br.142/2/2013-38), dakle dokument državnog organa u kome se navodi da će Srbija davati subvencije Air Serbia do 2017. u ukupnom iznosu od 90 miliona evra. To nikada nije demantovano, jer je to istina, a Vučić je nevešto krije svojim šibicarskim trikovima. To važi za većinu njegovih izjava, najava i „analiza“.

Vučić tvrdi da država nije preduzela te mere, koje kritikujete, morali bi da ugase Jat?

– Katastrofalnim vođenjem kompanije od 2004. ona je dovedena u stanje čija jedina posledica može biti stečaj. Prethodne 2003, kada sam bio premijer, gubitak je bio minimalan (300.000 evra), a 2004. se popeo na skoro 20 miliona evra. U 2005. minus je bio preko 50 miliona evra. Ovde treba dodati i štetan ugovor o kupovini aviona sa kompanijom Airbus koji je potpisan u vreme kada su Vučić i Nikolić bili deo Miloševićeve vlasti. Sa takvim bilansom, jedino tržišno rešenje za Jat je bio stečaj. Ulaganje od pola milijarde dolara u „novu“ kompaniju Air Serbia nema nikakvo opravdanje i neće doneti ništa dobro našoj državi. Jedina alternativa bila je formiranje balkanske avio kompanije, nalik skandinavskom SAS, na čemu smo radili 2003. godine. Nažalost, kasnije vlade nisu nastavile taj projekat. Te godine je postojao direktan let Beograd-Njujork, a to danas Vučić euforično najavljuje za blisku budućnost.

Da ste na vlasti, da li biste odbili takvu ponudu Arapa? Jat je dugo bezuspešno tražio kupca.

– Model preskupog subvencionisanja „velikih državnih projekata“ je pogrešan. Bacaju se velike pare, a rezultati su nikakvi. Pravi se velika medijska galama, priča se o milijardama profita i stotinama hiljada novih radnih mesta, a nezaposlenost i državni dug enormno rastu. Niti je Fijat zaposlio Srbiju, niti će Air Sebia preporoditi našu ekonomiju. Ovi avanturistički pokušaji, zajedno sa burazerskim poklanjanjem NIS-a, rasteruju ozbiljne investitore i od države stvaraju tamni vilajet, savršen za pranje para i ostale kriminalne poslove u senci državne tajne.

Kako komentarišete najave preispitivanja prodaje NIS? Smatrate li taj ugovor lošim po javni interes?

– Prodaja, praktično poklanjanje, NIS-a je paradigma pogubne politike o kojoj sam govorio u prethodnom odgovoru. Ta kompanija, 80 odsto svih benzinskih pumpi u državi, dve rafinerije, izvori nafte i gasa u Vojvodini, dati su po ceni koja je malo veća od one koja je istovremeno plaćena za Robne kuće Beograd, a vrednost je bila desetostruko veća. Uz to, rudna renta je najniža na svetu, manja nego što Gasprom plaća u Rusiji. Beopetrol, koji je jedva pet odsto vrednosti NIS-a, prodali smo par godina ranije za samo tri puta nižu cenu putem javnog tendera. Opravdanje za poklanjanje NIS-a je bila navodna ruska pomoć oko Kosova i vraćanje starih dugova države. Kosovsku nezavisnost aktuelna vlast je priznala Briselskim sporazumom, javni dug države je na istorijskom maksimumu i povećava se za 45 evra u sekundi. Dakle, poklanjanje državne naftne kompanije je ekonomski i politički promašaj milenijuma.

Jasno odrediti ko je zaista opozicija

Šta mislite o ujedinjenju opozicije? Da li vas je Veroljub Stevanović zvao da učestvujete u tom bloku?

– Nesposobna, korumpirana, plagijatorska vlast Aleksandra Vučića mora da ima jaku, sposobnu i hrabru opoziciju. Samo tako je moguće zaustaviti dalje propadanje Srbije. Nažalost, takva opozicija danas ne postoji. Samo Nova stranka i povremeno delovi DS vode bitku sa režimom. Većina presudoopozicionara kleči u predvorju Vučićevog kabineta u nadi da će dobiti njegovu milost i mrvicu vlasti. Povremene najave okupljanja više liče na iznuđene vapaje nego na osmišljeni politički cilj. Nova stranka želi formiranje ozbiljnog opozicionog bloka i daće značajan doprinos toj ideji. Uslov za to je da se jasno odrede i profilišu partije koje su spremne za to. U tom bloku nema mesta za kolebljivce i kukavice, za mešetare i demagoge, za one koji su prljavi od naslaga korupcije i kriminala. Nema mesta ni za one koji i pomišljaju na saradnju sa Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari