Teškim, otežalim koracima pojavio se Ratko Mladić u 19.30 sati ispred sudnice broj 4 u zgradi Specijalnog suda. Ne Mladić koga se sećamo sa fotografija i snimaka, već oronuli, pogrbljeni i neprepoznatljivi starac. Prosede kose, sa kačketom, i teget jaknom većom za broj. „Da li je ovde sudija“, pitao je tiho četvoricu stražara koji su bili oko njega. „Dobar dan“, dodao je Mladić, a zatim tiho prokomentarisao stražare ispred sudnice „kao moja vojska“. Ispred sudnice čekao ga je i njegov advokat Miloš Šaljić. „Izvolite, generale“, obratio mu se jedan od stražara i uputio ga ka sudnici.

 Nakon manje od sat vremena ispred zgrade Specijalnog suda pojavio se advokat Šaljić, koji je obavestio novinare da je Milan Dilparić, istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda prekinuo saslušanje Mladića, zbog teškog psiho-fizičkog stanja uhapšenog. Ipak, na početku saslušanja istražni sudija je uspeo da Mladića identifikuje. Advokat je istakao da je istražni sudija pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije to uspeo, jer Mladić nije odgovarao na postavljena pitanja sudije, već je pričao o drugim stvarima, nepovezano.

Prema nezvaničnim informacijama, Mladić je tokom skrivanja imao televizor jer je bio upućen u određene događaje i prepoznavao određene osobe. Tokom saslušanja, kako se saznaje, spominjao je u negativnom kontekstu i haškog tužioca Serža Bramerca. Na pitanja istražnog sudije o ličnim podacima, on je želeo da priča o svom detinjstvu i osnovnoj školi.

Advokat Miloš Šaljić (na fotografiji prvi s leva) je posle saslušanja rekao i da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zameniku tužioca Brunu Vekariću. On je dodao da će Mladića pregledati lekari, kao i da se očekuje da istražni sudija danas nastavi sa saslušanjem. Šaljić je naglasio da je Mladić svestan da je uhapšen i gde se nalazi, kao i da je Mladić izjavio tokom saslušanja i da „ne priznaje Haški tribunal“. Očekuje se i da tokom današnjeg dana Mladića posete i članovi njegove porodice. Prema njegovim rečima, prilikom hapšenja Mladić je kod sebe imao dva pištolja, ali da nije želeo da puca jer „i to su nečija deca“.

Zamenik tužica za ratne zločine Bruno Vekarić takođe je potvrdio da Mladić izgleda loše i da ne liči na osobu sa fotografija koje pamtimo iz devedesetih godina.

Haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je juče ujutru u 5,30 u selu Lazarevo pored Zrenjanina, u kući svog rođaka Branka Mladića. Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, oduzeta mu je jedna ruka, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan. Mladić se krio pod identitetom Milorad Komadić, a kako saznaje Danas, kod njega je pronađena originalna lična karta izdata u Srbiji, ali kojoj je istekao rok važnosti. Zajedno sa Mladićem, prema podacima našeg lista, uhapšen je i njegov rođak Branko Mladić.

Kako je za RTS izjavio Rasim Ljajić Mladić je pri hapšenju bio jako bled, jer je verovatno veoma retko izlazio iz kuće, bio je naoružan sa dva pištolja, ali nije pružao otpor.

U akciji hapšenja najtraženijeg haškog begunca, prema informacijama Danasa, učestvovala su tri tima operativaca – Bezbednosno informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije. Policija je po nalogu Tužilaštva za ratne zločine pre Mladićevog hapšenja pretresla nekoliko kuća u Lazarevu. On je zatim prebačen u Beograd u sedište Bezbednosno-informativne agencije na Banjici, a odatle oko 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Tu je obavljen lekarski pregled, a oko 17 sati u ćeliju u kojoj je Mladić ušao je njegov advokat i doneo veliku količinu lekova, jer se Mladić, navodno nalazi u veoma teškom zdravstvenom stanju.

Boris Tadić nadgledao hapšenje?

Zapadne agencije tvrde da je predsednik Srbije Boris Tadić lično nadgledao operaciju hapšenja Ratka Mladića. Neimenovani srpski zvaničnik, blizak Tadiću, izjavio je za AP da je predsednik Srbije lično pratio operaciju Mladićevog hapšenja, koju je uporedio sa direktnim prenosom „lova“ na vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, koji je američki predsednik gledao u Beloj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari