Tekst novog poslovnika o radu Skupštine Srbije u najvećem delu usaglašen je i biće donet u roku, koji prema Zakonu o Narodnoj skupštini ističe 27. juna. Radna grupa, u čijem radu osim LDP ne učestvuje opozicija, do sada je usaglasila polovinu teksta poslovnika, a preostalo je da se razjasni procedura u radu pojedinih odbora i članova skupštinskih odbora, kao i da se „razradi“ procedura donošenja zakona, odnosno skraćenje tog procesa kada su u pitanju zakoni iz oblasti evropskih integracija.

Prema rečima Boška Ristića, predsednika Radne grupe za izradu ovog dokumenta, novim poslovnikom biće smanjen broj radnih tela za polovinu, a biće smanjene i njihove funkcije i nadležnosti. „Međutim, i pored tog smanjenja broja radnih tela, parlament će novim poslovnikom u potpunosti ostvariti sve zakonom i Ustavom predviđene funkcije, a to su zakonodavna, kontrolna i izborna“, kaže Ristić.

Ukoliko novi poslovnik dobije podršku poslanika, u parlamentu bi od 30 odbora koliko danas funkcioniše moglo da ostane svega 18 skupštinskih tela. U prilog smanjenju broja odbora, članovi radne grupe za izradu poslovnika navode da trenutno ima odbora koji rade mnogo, ali i onih koji se retko, ili nikako ne sastaju. Tokom 2009. godine, odbori su održali 391 sednicu, od čega se Zakonodavni odbor sastajao 41 put, odbor za finansije 36, Administrativni odbor 26, a Odbor za pravosuđe i upravu – 25 puta. U prvom kvartalu ove godine održane su 103 sednice odbora, a najviše sednica ponovo je imao zakonodavni odbor. Pojedini skupštinski odbori nisu, međutim, održali nijednu sednicu, a odbor za privredne reforme čak nije ni konstituisan.

Stav radne grupe na izradi novog poslovnika Skupštine Srbije jeste da u jedan odbor treba spojiti odbore za rad i socijalna pitanja i za siromaštvo, zatim odbore za ekonomiju i regionalni razvoj, kao i energetiku i građevinarstvo. Ostavljena je mogućnost da se u „sabranim odborima“ osnuju i pododbori. Predstavnici stranaka koje učestvuju u radu radne grupe načelno su saglasni da broj skupštinskih odbora treba smanjiti, ali nema saglasnosti oko toga koje bi trebalo ukinuti. Spominje se ukidanje Odbora za odbranu i bezbednost i formiranje novog – odbora za odbranu i unutrašnje poslove. Nije još precizirano ni koliko će članova imati novi odbori, mada se spekuliše da bi njihov broj mogao da se kreće od 17 do 25.

Judita Popović, poslanica LDP, predlaže da se novim poslovnikom oformi odbor koji bi se bavio praćenjem procesa stabilizacije i pridruživanja EU . „Iako bi taj odbor uveo red u rad vlade, na sednicama radnog tela za donošenje poslovnika nije bilo volje da se taj predlog prihvati“ , kaže Popovićeva.

Dragan Todorović , šef poslaničke grupe SRS, napominje da će novi poslovnik biti još jedan vid disciplinovanja opozicionih poslanika. I dok Todorović tvrdi da je vladajuća većina uvela diktaturu u parlament, Jelena Trivan, poslanik i portparol DS, podseća da je vladajuća većina preuzela upravljanje parlamentom kada je on bio „u rasulu i blokadi“ i da je pokazala da ume i zna da stvari dovede u red, pre svega donošenjem izmena aktuelnog Poslovnika i Zakona o Narodnoj skupštini. „U tom smislu ćemo poštovati i zakonsku obavezu da do kraja juna uradimo poslovnik i da ga u najkraćem roku stavimo na dnevni red“, ističe Trivanova. On najavljuje da će novi poslovnik biti urađen po ugledu na moderne evropske parlamente i da će doneti još jedan kvalitativan pomak u radu skupštine.

 

Slede novi izbori za nova rukovodstva odbora

Nakon što skupština Srbije usvoji novi poslovnik o radu biće izabrana i nova rukovodstva odbora. Boško Ristić, predsednika Radne grupe za izradu novog poslovnika naglašava da će se prilikom izbora rukovodstva voditi računa o strogoj zastupljenosti svih poslaničkih grupa u tim telima , i to srazmerno njihovoj snazi u parlamentu. Izbor novog predsednika Odbora za bezbednost, umesto smenjenog Dragana Torodorovića, sačekaće, takođe, usvajanje poslovnika, a spekuliše se da će novi predsednik biti Konstantin Samofalov, poslanik DS.

Odbor za smanjenje siromaštva ne sme biti ukinut

Članovi skupštinskog odbora za društvenu uključenost i smanjenje siromaštva nezadovoljni su nagoveštajima da će ovaj odbor biti ukinut novim poslovnikom o radu .“ U periodu ponovnog dramatičnog porasta stope siromaštva neprihvatljivo je i krajnje politički neodgovorno gasiti odbor koji se ovim pitanjem bavi u Skupštini Srbije“ , kaže se u pismu članova Odbora za smanjenje siromaštva upućenom Radnoj grupi za izradu novog poslovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari