Beograd zapada u krizu funkcionisanja i čini mi se gradonačelnik Dragan Đilas manje pažnje posvećuje gradu u odnosu na nacionalnu politiku, jer je istovremeno predsednik opozicione partije.

Ili će doći do unutrašnjih promena u funkcionisanju prestonice ili će Beograd morati da ide na prevremene izbore – kaže za Danas Verica Kalanović, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

– Beograd ne funkcioniše onako kako je funkcionisao u prošlom mandatu gradonačelnika Đilasa. Nema novih projekata, građani su nezadovoljni, postoje problemi sa grejanjem, sa neočišćenim snegom na obodu grada, sa bus-plusom, kao i sa radom komunalnih preduzeća – napominje Kalanovićeva odgovarajući na pitanje da li bi, po njenom mišljenju, trebalo promeniti vlast u Beogradu.

Postoje mišljenja da bi trebalo menjati izborni sistem na lokalnom nivou. Ima li zvaničnih inicijativa za to?

– URS je još 2010. predao inicijativu pola miliona ljudi, zahtevajući tada tri stvari – vraćanje imovine, više novca lokalnim samoupravama i direktan izbor gradonačelnika. Ja i dalje smatram da bi, osim gradonačelnika, trebalo direktno birati i odbornike.

Postoje li nagoveštaji da bi to zaista moglo da se desi?

– U ovom trenutku još ne, ali to je posao koji je pred nama. Poslednji lokalni izbori su pokazali da naše zakonodavstvo u praksi ne daje dobre rezultate.

Dokle se stiglo sa strategijom za decentralizaciju, koja je najavljivana?

– Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave trenutno radi na dva zadatka. Prvi je popisivanje nadležnosti i poslova nacionalnog, pokrajinskog i lokalnog nivoa i planiramo da u toku ove godine imamo sve kompletno popisano. Drugi zadatak je da pronađemo odgovarajuće modele decentralizacije po ugledu na neke razvijene zemlje. Kada je u pitanju nacionalna strategija za decentralizaciju, ona će ove godine biti upućena Vladi Srbije. Ubeđena sam i da će do kraja godine ili početkom sledeće biti usvojena i u parlamentu. Decentralizacija je, međutim, proces koji će sigurno trajati duže vreme, za šta će verovatno biti potrebna i promena Ustava i seta zakona.

A šta se zbiva sa regionalizacijom Srbije, koju je Mlađan Dinkić promovisao?

– Dinkić je promovisao ono što je program URS. Danas imamo asimetričnu regionalizaciju, imamo Vojvodinu kao suštinski region. Naravno, ona je pokrajina, što je i više od regiona. Donosimo zakon o finansiranju AP Vojvodine, ali URS ujedno postavlja pitanje hoćemo li na isti način finansirati i južnu, istočnu i zapadnu Srbiju. Regionalizacija je neophodnost Srbije.

Imate li podršku koalicionih partnera po pitanju regionalizacije?

– U koalicionom sporazumu su zadati osnovni pravci delovanja Vlade i jedan od usvojenih principa jeste regionalizacija i decentralizacija. Na tome se svakodnevno radi i razgovara. Međutim, ako govorimo o tome da li će u Srbiji biti uspostavljeni administrativni regioni, za to još ne postoji politička volja. Za to je potrebna promena postojećeg Ustava, ali i mnoge druge pretpostavke. URS smatra da Srbija treba da bude zemlja sa regionima.

Da li to znači da će Vlada Srbije u narednom periodu morati da menja Ustav?

– Ustav treba da bude menjan zbog toga što predstavlja tesan okvir za mnoge stvari koje su trenutno aktuelne u Srbiji. Neće povod biti regionalizacija, ali bi bilo dobro i da se Ustav promeni tako što će omogućiti regionalizaciju Srbije.

Da li to znači da će se Ustav menjati tokom ovog mandata Vlade?

– To znači da će se Ustav menjati, recimo, u narednih pet godina. Što se tiče regionalizacije i decentralizacije Srbije, ako postoji stotinu stvari koje treba menjati, za 80 nije potrebna promena Ustava. Zato, hajde da radimo na njima, ne moramo da čekamo promenu Ustava.

Izjavili ste da ova vlada za razliku od ranijih radi kao tim, a prisutne su priče o prevremenim izborima. Mislite li da će na odluku o izborima uticati eventualno dobijanje datuma za EU u junu?

– Nije normalno da posle šest meseci idemo na izbore. Čini mi se da veliki broj ljudi govori o tome. Što se URS tiče, malo smo se umorili od priča o izborima i nastojimo ozbiljno da radimo svoj posao. Ako bude izbora, ići ćemo na njih podignute glave. Izbori od nas ne zavise.

Dačić premijer

Da li je premijer izgubio kredibilitet u Vladi nakon „afere Šarić“?

– Ja to ne primećujem. Sve je i dalje isto i u odnosima i u autoritetu na sednicama Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari