Dosadašnja praksa mi govori da nema potrebe da sumnjam u tvrdnje prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Koncepti i argumenti mogu biti različiti, ali stvari su jednostavno takve.

Ne bih o tome šta će biti ako bude, kaže za Danas Milan Krkobabić, zamenik predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako ne budu ispunjene garancije koje je Vučić dao PUPS-u kada je reč o nastavku sprovođenja socijalne politike u Beogradu, posle čega je ova partija odlučila da prihvati inicijativu za smenu svog dojučerašnjeg koalicionog partnera, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Šta se promenilo od ponedeljka ujutru, kada PUPS nije imao stav o smeni Đilasa, do ponedeljka uveče kada ste odlučili da podržite inicijativu SNS i DSS?

– Nije se promenilo mnogo toga. Smena gradonačelnika je nešto što je bilo definisano i u pitanju je bio samo način. Na sastanku koalicije SPS-PUPS-JS prihvaćena je inicijativa SNS i DSS. Razgovarao sam kratko telefonom s prvim potpredsednikom Vlade na tu temu. Ono što je bitno jeste da smo dobili uveravanja da neće biti narušen koncept socijalne politike usmerene prema ugroženima u Beogradu, penzionerima, ženama, izbeglim i raseljenim licima, koju smo uspešno sprovodili uz punu podršku gradonačelnika.

U čemu se sastoje uveravanja koja vam je Vučić dao?

– Reč je o lideru vodeće političke opcije u zemlji. Jasno je da je danas najveća odgovornost za Grad i sve što se bude dešavalo na SNS, a imate i najodgovornijeg čoveka SNS i kreatora politike. Među razumnim ljudima je dovoljno da dobijete uveravanja tog tipa.

Dakle, verujete Vučiću na reč?

– Sretao sam se s Aleksandrom Vučićem više puta i imali smo i nesuglasice i razmirice, ali nikada nisam dovodio u pitanje njegovu reč i njegov stav oko nekih stvari. Njega karakteriše da ono što kaže ispuni. Bar je do sada tako bilo.

Zašto vam garancije Dragana Đilasa i dugogodišnja saradnja s njim nisu bile dovoljne?

– Nikada nisam rekao da mi njegove garancije nisu bile dovoljne.

Ali je uz njegovu podršku vaš socijalni program bio sprovođen.

– Apsolutno ističem punu uspešnost tog programa i toplu saradnju i uvažavanje tog čoveka.

Ali…

– Ovde je bila reč o jednom ili drugom načinu za njegovu smenu, da li nedostatkom kvoruma, većine ili uvođenjem privremenih mera, izglasavanjem nepoverenja. Nema potrebe dovoditi PUPS u neku vezu s tim. Inicijativa nije naša i mi u tom delu nismo učestvovali.

Odbornik DS Božidar Đelić kaže da je PUPS bio ucenjen?

– Ma, hajdete, molim vas. Svoditi odbranu ili napad, rušenje ili spašavanje ove ili one ličnosti i partije na to da PUPS to radi je zamena teza i besmislica. Mi smo u funkciji svoje jasne misije. S punim pravom možete postaviti pitanje uloge SPS. Najtešnja saradnja u Beogradu je bila između gradonačelnika i bivšeg predsednika Skupštine grada.

Vi ste bili Đilasov zamenik. Iz ličnog ugla, da li je Đilas zaslužio da bude smenjen?

– Ako raspravljamo o legalnosti i legitimnosti ove inicijative, onda je ona i legalna i legitimna. Ovo je politika i to je način ispoljavanje demokratije, koja nekad nije ugodna i u drugi plan stavlja lične odnose i vrednovanja. O Đilasu ne mogu da kažem ništa loše, čak suprotno od lošeg. Sarađivali smo korektno pune četiri godine.

Baš zato je čudno da ste se odlučili da glasate protiv njega. Zašto niste bili uzdržani?

– PUPS nije imao nikakav uticaj. Ta pitanje koja meni postavljate morate postaviti Aleksandru Antiću i SPS. Oni su do juče bili najtešnji saradnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari