Aleksandar Vučić će prilikom sastava nove vlade izreći istu rečenicu kao i 2014. kad je formirao vlast na GO SNS u Novom Sadu, a ona glasi: „Vlada je nastala pod pritiscima i raznim lobijima, najradije bih odustao od formiranja vlasti….“, kaže za Danas Vilibald Erić, koji je iz SNS, u kojoj je bio član Glavnog odbora i predsednik Odbora za medije SNS, istupio 31. decembra. To, kako dodaje, znači da će pola ove vlade i dalje ostati.

Aleksandar Vučić će prilikom sastava nove vlade izreći istu rečenicu kao i 2014. kad je formirao vlast na GO SNS u Novom Sadu, a ona glasi: „Vlada je nastala pod pritiscima i raznim lobijima, najradije bih odustao od formiranja vlasti….“, kaže za Danas Vilibald Erić, koji je iz SNS, u kojoj je bio član Glavnog odbora i predsednik Odbora za medije SNS, istupio 31. decembra. To, kako dodaje, znači da će pola ove vlade i dalje ostati.

– Vučić ne može da se otrgne od loše okoline, dugova prema njima. Jednostavno nema on hrabrosti, a ni ideju da okupi domaću pamet, inteligenciju, iskustvo, ambiciju, humanost i milosrđe na jednom tako važnom mestu kao što je Vlada, smatra Erić

Opisujući stanje u SNS on navodi da je SNS postala stranka jednog čoveka, što je apsurdno, ali istinito.

– Na konferenciji privrednika Srbije i Rusije u Moskvi, pre tri meseca, na poziv ruskog domaćina da se i drugi pridruže diskusiji, Vučić je odgovorio:“U našoj kući se zna red, posle nas niko neće govoriti“!? Da li ta rečenica otkriva njegovu diktatorsku stranu ili je strah da neko može da uradi nešto bolje od njega? Ruski zvaničnici su ostali bez teksta. Čak i stranke koje su u koaliciji sa SNS, prenose ideje i ispunjavaju želje vođe. U odbrani vođe se posebno ističu Dačić i Vulin. Vulin predviđao i čak upozoravao na atentat, pa napad od raznih stranih i domaćih neprijatelja, posebno na povratak Šešelja iz Haga. Sutra će taj isti Šešelj biti možda koalicioni partner ako već nije. Rukovodioci u stranci takođe ne mogu da izađu pred novinare ili kamere, a da ne spomenu zahvalnost Vučiću što postoji, jer bez njega ničega ne bi ni bilo?! A Toma, poštovanje, zahvalnost za to što je SNS doveo na vlast? Zorana je posebno aktivna na konferencijama za štampu u poltronstvu i prenošenju misli Vučića. Zašto je to tako, strah od gubitka funkcije ili ličnih grehova i afera tera ih da slušaju i služe bez pogovora, smatra Erić.

* Upitan kako ipak takav SNS ima podršku polovine građana, on odgovara da ako polovina glasačkog tela koja izađe na izbore, glasa za Vučića, to je u stvari četvrtina.

* Na konstataciju da neki misle da je jedan od razloga napuštanja stranke to što nije postao direktor RTS i da se čini da mu ipak nije svejedno pošto kaže da Vučić i direktor RTS Dragan Bujošević imaju prećutni dogovor o međusobnoj podršci, Erić odgovara da je njegovo postavljenje na to mesto Vučić uvek dovodio u pitanje, njegove orijentacije i zalaganja za slobodne medije.

* – Bez slobode medija nema borbe protiv kriminala i korupcije. Aleksandar je znao da bih istinom počistio mnoge marketing i partijske kriminalce, bliskih vlasti. Ispravio bih ono zašto RTS postoji, da novinari i urednici rade svoj istraživački posao, otkrivajući šta radi vlast. Na konkursu je tražen menadžer, Bujošević je sve drugo, ali ne i dobar producent. Na konkurs sam se prijavio uz Vučićevo odobrenje, podršku i nagovor. Nisam očekivao ništa i nisam hteo da učestvujem pod tim uslovima, jedino sam želio da proverim da li će Vučić biti iskren prema meni. Znao sam za dogovor o Bujoševićevom postavljenju i ko je učestvovao u lobiranju. Dogovor za njega je napravljen pre konkursa sa „žutim“ blokom, uz Vučićevo obećanje da će ponovo uvesti pretplatu i tako spasiti RTS, kaže Erić.

Prema njegovim rečima, podela u SNS na Vučićeve i Tomine ljude je realna i to Vučić dobro zna.

– Tominom pobedom 2012, otvoren mu je bio put za premijera. Došavši na to mesto, pokazao je Tomi ko je gazda u kući. Tomin cilj je, još jedan mandat kao predsednika i time su ostvarene njegove političke želje bez rizika o preuzimanju stranke. Na žalost, svi zaboravljaju zašto su došli na vlast. Da se spreči kriminal i korupcija i sačuva KiM u okviru Srbije! To je narod tražio od SNS! Narod je tražio pravdu! To nije ostvarivo sa ovakvim stranačkim vođstvom, sudstvom, tužilaštvom, policijom, BIA, Vojskom, Institutima, organizacijom vlasti, opozicijom koja takođe ne uvažava sistem i institucije vlasti, zaključuje Erić.


Naterao sam Vučića da pleše

Erić je lično učestvovao u svim kampanjama do 2012, sve vreme uz dogovor sa Vučićem. „Tu nije bio važan marketing, nego kako pomoći istini da se pojavi u medijima zbog cenzure. Moram da priznam, da nam je Kurir bio najveći prijatelj i podrška. Zbog Vučića i SNS-a, Rodić je došao u veliki problem, naše kampanje su se vodile protiv G17 i Dinkića, koji mu je blokirao i cenzurisao novine. Za razliku od Vučića, nisam tada Rodića ostavio na cedilu pa neću ni sada, bez obzira na njegove grehe!“, kaže on. Kako navodi Vučića je naterao i da pleše u serijalu Plesom do snova, da bi obični ljudi shvatili, da je i on običan i dobar čovek, ne faraon kao što ga danas prave lažni prijatelji i kumovi. „To je uspelo, videlo se da je on dobar čovek, tada je narod počeo da ga prihvata! Takvog Vučića više nema“, kaže Erić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari