Više kandidata za premijera Vojvodine 1

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine AP Vojvodine biće održana 2. juna, saopšteno je juče iz kabineta predsednika vojvođanskog parlamenta Ištvana Pastora. Par dana kasnije, kako saznajemo, biće formirana Pokrajinska vlada, a ime pokrajinskog premijera znaće se nakon izborne skupštine Srpske napredne stranke koja je zakazana za 28. maj. Tada će se konkretno znati i ko će sve osim naprednjaka i SVM biti deo vladajuće pokrajinske većine.

Na konstitutivnoj sednici biće potvrđeni mandati poslanicima, obrazovane poslaničke grupe i izabrani predsednik i potpredsednik pokrajinskog parlamenta, a biće imenovan i sekretar i obrazovana radna tela skupštine. Kandidat za predsednika pokrajinske skupštine, kako je ranije najavio lider naprednjaka Aleksandar Vučić, ponovo će biti Ištvan Pastor, predsednik SVM.

Skupština Vojvodine broji 120 poslanika, a SNS je osvojila 63 mandata, SPS i JS 12, SRS i koalicija okupljena oko DS po 10, Liga socijaldemokrata Vojvodine devet. Sedam mandata osvojio je Pokret Dosta je bilo, šest Savez vojvođanskih Mađara, dva koalicija Mađarski pokret Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i jedan Zelena stranka.

Potpredsednik SNS Igor Mirović ovih dana naveo je da za mandatara Pokrajinske vlade u ovom trenutku postoji više kandidata i da će ime biti poznato u naredne dve ili tri nedelje.

„Podsećam vas da uskoro SNS ima i skupštinu stranke zakazanu za 28. maj i mi ćemo u narednom periodu definisati i ime kandidata za predsednika Pokrajinske vlade“, naveo je Mirović, dodajući da će okosnicu buduće vladajuće većine činiti SNS sa SVM, kao i da SNS želi što širu koaliciju na pokrajinskom nivou ali da još nije izvesno ko će u nju ući. Na pitanje da li će se u novoj većini naći i LSV, s obzirom da je lider SVM-a Ištvan Pastor to već javno predložio, Mirović je istakao da će okosnicu rada buduće Pokrajinske vlade činiti program SNS za Vojvodinu.

U međuvremenu, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš naveo je da je sumnjičav u pogledu mogućnosti ulaska te stranke u vojvođansku vladu, a na pitanje zašto gaji skepsu kaže da LSV i SNS, prema njegovim saznanjima, „nemaju politike koje mogu da daju neku sinergiju“.

„Oni su apsolutni pobednici i u njihovim rukama su i nož i pogača. Mi nemamo problem da razgovaramo sa svima, ali prvo treba da vidimo da li će nas pozvati i koje će biti teme razgovora“, naveo je nedavno Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari