Poslanici Skupštine Srbije mogli bi ubuduće u većoj meri da kontrolišu Vladu i traže odgovore od premijera i članova njegovog kabineta. Prema saznanjima Danasa, ukoliko budu usvojene izmene Poslovnika o radu, poslanici će moći da ispituju premijera i ministre dva puta mesečno umesto samo jednom, odnosno poslednjeg četvrtka u mesecu kako sada predviđa Poslovnik.

„Da bi poslanici više koristili svoju kontrolnu ulogu, razmišlja se o izmeni Poslovnika tako što bi premijer dolazio u Skupštinu jednom mesečno, a ostatak Vlade drugi put u mesecu“, objašnjava za Danas Zoran Babić, predsednik Administrativnog odbora i šef poslaničke grupe SNS.

On kaže da i dalje ostaje mogućnost da poslanici postavljaju pitanja utorkom i četvrtkom. „Međutim, to je nedovoljno. Tada poslanici više razgovaraju s kamerom i obraćaju se gledaocima. Dobijaju dobre odgovore, ali to građani ne vide. Poslednjeg četvrtka u mesecu za pitanja Vladi odvojeno je tri sata. Kada se zemlja nalazi u ovako ozbiljnoj situaciji, često se dešava da do poslednjeg četvrtka nešto s početka meseca ode u drugi plan. Isto tako, prema proceduri pitanja postavljaju najpre poslanici iz najmanjih poslaničkih grupa, pa zatim oni iz većih. Kako u parlamentu nikad više poslaničkih grupa nije bilo, često se dešava da poslanici iz najvećih partija za ta tri sata i ne stignu na red“, navodi Babić.

On, međutim, nije mogao da kaže kada bi Poslovnik mogao biti promenjen, ali navodi da treba tragati za što većim konsenzusom. „Izmene Poslovnika se usvajaju prostom većinom, ali da bi on na pravi način zaživeo, na njemu treba da rade i vlast i opozicija“, zaključuje Babić.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, za Danas kaže da kontrolnu ulogu parlamenta svakako treba osnažiti najpre kroz redovno prisustvo ministra i premijera, ali i efikasno urediti propitivanje Vlade. „Najpre treba ograničiti vreme koje ministri imaju za odgovor. Trenutno poslanici za pitanje imaju dva minuta, a ministri za odgovor mogu neograničeno govoriti i to nije ravnopravno“, kaže Stefanović.

Bojan Đurić, potpredsednik LDP, za Danas navodi da dosadašnji model pitanja Vladi nije imao smisla. „Ako se promena pravi, onda dan za pitanja premijeru mora biti jasno uređen i treba sprečiti premijera, recimo Dačića, da stalno izvodi istu predstavu kao do sada, da ništa zaista ne odgovori, ali da viče, ponavlja priče o 5. oktobru, fraze. S druge strane, u danu za ministre, moraju dolaziti svi ministri. To važi i za Krkobabića i slične koji potpuno ignorišu parlament“, objašnjava Đurić.

Slobodan Samardžić, šef poslaničke grupe DSS, za naš list savetuje skupštinsku većinu da je bolje da primenjuje postojeći institut poslaničkih pitanja, a ne da najavljuju promene. „Na prolećnjem zasedanju poslanici su mogli da pitaju Vladu samo dva puta. Jednostavno se izbegavao taj četvrtak i sednice su završavane uvek u utorak ili sredu, prvenstveno, jer su im bila neprijatna pitanja DSS o KiM“, kaže Samardžić.

Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničkog kluba SPS, ističe za Danas da su socijalisti uvek za poboljšanje kontrole zakonodavne nad izvršnom vlašću, kao i da se važećim Poslovnikom kontrola kvalitativno poboljšala u odnosu na prethodni period. „Ako bi se tako nešto definisalo kao predlog, mislim da problem s tim ne bi imao ni premijer kao ni poslanici SPS“, zaključuje Milićević.

Sutra počinje jesenje zasedanje

Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu će, između ostalog, biti i Predlog zakona o legalizaciji objekata, kao i izbor predsednika Visokog kasacionog suda, zakazana je sutra, čime će početi redovno jesenje zasedanje parlamenta. Na dnevnom redu biće i predlozi zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, izmene zakona o elektronskoj trgovini i o zaštiti konkurencije, kao i potvrđivanje više međudržavnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari