Najnovije izjave predsednika Tomislava Nikolića i potpredsednice vlade Suzane Grubješić o EU jasno govore o namerama vlasti da se društvo drži u komi u koju su ga svojom politikom i doveli.

Dok torbare svuda po svetu, spremni da pristanu na bilo šta da bi popunili budžet koji je račun neefikasne politike, Evropa im je savršena poštapalica, i izgovor i opravdanje i strašilo čim neko u Srbiji počne da postavlja racionalna pitanja – kaže za Danas predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Tomislav Nikolić je pre par dana izjavio da „Srbija ima svoje uslove“ za EU i da „ne treba žuriti“ s dobijanjem datuma početka pregovora o pristupanju Uniji, dok je Suzana Grubješić precizirala da su „Srbija, njena vlada i predsednik države jasno opredeljeni za put ka EU“, ali i da „to nije staza od 100 metara, već maraton“ i da na tom putu „ne treba srljati i trčati grlom u jagode“. Nije zgoreg podsetiti da je Srbija proces evropske integracije počela pre 11 godina, a da se sada u regionu nalazi na samom začelju, skupa sa BiH, a iza svih ostalih.

„Pošto godinama Evropu zamišljaju isključivo kao bankomat, a ne kao meru civilizovanih vrednosti“, nastavlja Čedomir Jovanović, „logično je da srpski političari povlače ručnu kočnicu, kako bi Srbija ostala okamenjena u evropskim integracijama“. „Za Evropsku uniju ni do sada nisu bili spremni i sposobni, a pogotovo to neće biti u novoj Evropi u kojoj neće moći da se večito živi na kredit, uz enormnu neefikasnost, strašne deficite, nerazumna zaduživanja, život na račun poreskih obveznika razvijenijih država“.

Jovanović ocenjuje da ni predsednik Republike ni Vlada Srbije neće da priznaju da čak i u ovakvoj situaciji, dok oni podižu PDV i stalno se zadužuju po šest ili sedam odsto kamate, zemlja dobija pomoć od 180 miliona evra bespovratne pomoći EU samo u ovoj godini, uz još čitav niz kredita po vrlo jeftinim uslovima. „Pa, kad ne žele da žure, neka onda objasne koliko će nas koštati kada tog novca ne bude bilo, gde će se opet povoljno zadužiti, šta će raditi bez kredita i fondova EU koji su duplo povoljniji od svakog njihovog genijalnog zaduženja na klasičnom tržištu“.

„Konfuzne i kontradiktorne poruke političara na vlasti, njihove međusobne spletke i intrige i konstantno uveravanje javnosti da će zajedno izdržati ceo mandat osnovne su odlike ponašanja koalicije koja danas vodi Srbiju. U takvoj atmosferi očekivano je da evropska budućnost zemlje jednog dana bude nacionalni interes, a već narednog deveta rupa na svirali, i tako u krug“, kaže Jovanović za Danas, ističući da Srbija „nije danas ovako nesrećna zbog Evrope, nego zbog političara koji je godinama lažu, koji u EU nalaze izgovore za sopstvenu nesposobnost, i sa tim se jednom mora prestati“.

„Srbiji se žuri. Nemamo pravo da osudimo svoju decu na propadanje jer vlast nije sposobna da razume i da se prilagodi vremenu u kom živimo. Ako budemo nastavili da se razvijamo ovako kako nam sada predlažu predsednik Nikolić i aktuelna vlada, ni 2089. godine nećemo biti na onom nivou na kojem smo bili 1989. godine, a Srbija će zauvek imati 1.000 škola bez pristojnog toaleta“, upozorava lider LDP.

Kako podseća, „Srbiji je potrebna integracija u Evropu jer je to prilika da u tom procesu efikasno reformišemo zdravstvo, unapredimo obrazovanje, zavedemo red u javnim finansijama, afirmišemo vladavinu prava i građanskih sloboda, izgradimo jake institucije, stvorimo uslove za razvoj tržišne ekonomije, obezbedimo slobodu medija“.

„To su izazovi pred kojima se naši političari povlače, svesni da se radi o teškom poslu koji je bolan, ali jedinom koji će garantovati da ćemo sutra živeti u uređenoj zemlji u kojoj će svačiji život zavisiti isključivo od njegove sposobnosti, a ne od političara ili stranke na vlasti“, kaže Čedomir Jovanović povodom najnovijih izjava najviših srpskih zvaničnika o Srbiji i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari