Vučić i Grabar Kitarović danas o blokiranju Srbije u EU 1Foto:Fonet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, u Mostaru, kako bi razgovarao o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evropskih integracija Srbije. Kako Danas saznaje iz diplomatskih izvora, tokom jučerašnjeg dana radilo se na organizovanju neformalnog susreta Vučića i Grabar Kitarović kako bi razgovarali o tom problemu.

„Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme u Briselu“, rekao je Aleksandar Vučić, istakavši da je Srbija „sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatskog blokiranja prepušta evropskim institucijama“.

„Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdelici, gde je otvorio jednu deonicu na Koridoru 10.

„Ako hoćete, hvala vam, ako nećete – opet hvala, kako vam je volja, samo nemojte da pričate da smo u sporu“, rekao je premijer i podsetio da je zakon kojim je regulisano pitanje izbora predstavnika manjina u parlament usvojen pre nekoliko godina, kao i zakon o nadležnosti nacionalnog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine.

Kako je Danas već izvestio, Vlada Srbije „za sada“ ne planira da menja zakon o nadložnostima za procesuiranje ratnih zločina. To je, međutim, zakon na čiju neophodnost izmene je Evropska komisija više puta ukazivala, i to pre uslovljavanja Srbije od strane Hrvatske.

Takođe, premijer Vučić imaće sutra sastanak u Mostaru i sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem na kojem će razgovarati o, kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, regionalnim problemima.

„Iako mu to u predizbornoj kampanji neće doneti ništa, naprotiv, Vučić je odlucio da ide u Mostar“, rekli su Danasu sagovornici u Vladi Srbije, koji su zahtevali anonimnost.

Oni napominju da cilj razgovor o regionalnim problemima, a ne samo predstavljanje privrede.

„Premijer ide u Mostar kako bi ne samo predstavio srpsku privredu, vec i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i sa Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarovic, ali i sa Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem“, ističu sagovornici Danasa.

Oni prenose za naš list da Vučić smatra da je „prioitet Srbije stabilnost u regionu, bez koje nema ni ekonomskog napretka“.

Podsetimo, Vučić je najavio posetu Mostaru i razgovor sa Izetbegovićem, nakon presude Radovanu Karadžiću i najavu Izetbegovića da bi BiH mogla ponovo da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije.

Uoči puta u Mostar na sastanak sa predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politiko da je njegova „najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini“. On je istakao da narastajući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja pretnju stabilnosti u BiH i regionu. „Stabilnost regiona je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo“, rekao je Vučić za ovaj portal.

Prema njegovim rečima, nedavne haške presude podstakle su napetu atmosferu kakva nije bila godinama. „Ko zna koja bi varnica mogla da zapali Bosnu“, rekao je on.

Kako navodi portal, a prenosi B92, ove Vučićeve izjave dolaze dve nedelje pre izbora u Srbiji i neki će ih doživeti kao njegovu nameru da sebe prikaže kao jedini glas razuma u tom podeljenom regionu. Politička kalkulacija ili ne, istina je, navodi Politiko, da su emocije ponovo uzburkane na Balkanu, a region suočava Evropu sa još jednom potencijalnom krizom, koja joj je suvišna, konstatuje portal.

Nedavne presude pred Haškim sudom, jedna osuđujuća, za Radovana Karadžića, a druga oslobađajuća, za srpskog ultranacionalistu Vojislava Šešelja, podstakle su strasti na svim stranama.

Bosanski muslimani i Hrvati se žale da je 40-godišnja zatvorska kazna za Karadžića suviše blaga, a zbog Šešeljevog oslobađanja su besni. Mnogi srpski nacionalisti, u međuvremenu, smatraju da je oslobađanje Šešelja dokaz da su Srbi nezasluženo meta međunarodne zajednice, piše portal.

Sudske presude došle su usred ponovnog oživljavanja nacionalizma na Balkanu, uključujući i nedavni povratak na vlast HDZ u Zagrebu.

Neki od vodećih članova stranke su sugerisali da će blokirati put Srbije ka EU ukoliko Srbija ne zauzme oštriji stav kada je reč o suđenjima za ratne zločine.

Vučić je upozorio da su provokacije koje su usledile posle presuda na svim stranama, uključujući i to što su Šešeljeve pristalice slavile u Srebrenici, stvorile bure baruta. „Od sredine marta s vremena na vreme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine“, kaže Vučić za Politiko.

„Jedine važne teme ovde su bile presuda Karadziću, odnosi Srbije i Bosne, odnosi Srbije i Hrvatske i kada ćemo početi sa stvarnim pomirenjem. Kao neka vremenska mašina“, rekao je on.

Usredsređen na put ka EU, Vučić je insistirao na tome da njegova vlada neće reagovati na provokacije suseda i da će nastaviti da poštuje teritorijalni integritet Bosne. Portal konstatuje, a prenosi B92, i da se obnovljene tenzije na Balkanu dešavaju se u veoma važnom trenutku za Srbiju , podsećajući da je Vučić u januaru raspisao izbore koji će biti održani 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari