Ukoliko u sportskoj kladionici uložite 100 dinara na to da će Aleksandar Vučić biti premijer i u sledećoj vladi, možete dobiti samo dinar više, odnosno 101 dinar, dok bi za „tipovanje“ na Nenada Popovića (SNP), Boška Obradovića (Dveri), Dragana Đilasa (DS), Nenada Čanka (LSV) ili Vuka Draškovića (SPO) mogući dobitak bio čak 100.000 dinara. Takve su barem trenutne kvote u nekoliko kladionica koje su u svoju ponudu, osim sporta, uvrstile i ovu vrstu klađenja uoči najavljenih izbora.

Neke su specijal o izborima ubacile na svoje liste još prošle sedmice, neke su tek počele ove, dok u drugima tvrde za Danas da će možda imati kasnije – kada se izbori i zvanično raspišu. Ipak, kladioničari još nisu zainteresovani da ulažu na to ko će na kojoj funkciji u državi biti posle parlamentarnih i pokrajinskih izbora. „Još nismo otkucali nijedan tiket“, ističu u jednoj kladionici koja je klađenje o rezultatima izbora uvela pre desetak dana.

Kvote su u svim kladionicama za sada identične, pa se tako na drugom mestu za mesto premijera tipuje na dosadašnju ministarku građevinarstva i saobraćaja Zoranu Mihajlović, za koju je kvota osam. Treći je Ivica Dačić sa kvotom 15, potom Bojan Pajtić 40, pa Boris Tadić sa 50. Kladionice više šansi, iako su te šanse male, za premijersko mesto daju lideru radikala Vojislavu Šešelju pre nego Čedomiru Jovanoviću, Zoranu Babiću, Saši Raduloviću, Draganu Markoviću Palmi i Sandi Rašković Ivić.

Da će imati neko od ministarskih mesta u sledećoj vladi, najmanje kvote, odnosno najveće sigurice su Zorana Mihajlović (1,02), Ivica Dačić (1,10), Aleksandar Vulin (1,15) i Rasim Ljajić (1,20). Za konkretna ministarska mesta, s druge strane, kvote su malo veće, tako da je i mogući dobitak malo neizvesniji. Najmanja kvota je za Vanju Udovičića kao ministra omladine i sporta – 1,5, dok je za Ivicu Dačića kao šefa diplomatije 2,5, a za isto mesto za Nikolu Selakovića kvota četiri.

Najviše šansi za MUP ima ponovo Nebojša Stefanović sa kvotom dva, a iza njega su Aleksandar Vulin sa tri i ponovo Nikola Selaković sa kvotom četiri. Kao favorita za naslednika Ivana Tasovca na mestu ministra kulture kladionice vide Radoslava Pavlovića, za kojeg se na uloženih 100 dinara može dobiti 250 ako bude imenovan na tu funkciju. Pavlović je dramski pisac, scenarista serije „Moj rođak sa sela“, savetnik predsednika Republike i bivši predsednik UO Narodnog pozorišta. S druge strane, za Ivana Tasovca je kvota 3,5.

Potpredsednik SNS Igor Mirović ima najviše izgleda za premijera Vojvodine – kvota 1,80, potom lider SVM Ištvan Pastor – 3,50 i Maja Gojković – četiri. Za dosadašnjeg pokrajinskog premijera Bojana Pajtića kvota za istu funkciju posle izbora je čak 15.

Kao zvanični uzimaju se rezultati koje objavi Republička izborna komisija posle izbora, navode u kladionicama, a objavljene kvote su podložne promenama.

Izlaznost i SNS

Kladionice koje su izbacile ponude za izbore imaju iste kvote i isti izbor kandidata za buduća mesta u Vladi Srbije. Jedina razlika u ponudama po kladionicama je za izlaznost birača i rezultat SNS. U jednoj kladionici izlaznost je procenjena na 54,2 odsto, a u drugoj na 53,5 odsto, a kvote su iste – 1,85 ako tipujete da će izaći manje i isto toliko da će izaći više birača. Naprednjacima se daje 47,3 odsto glasova, odnosno 47,01 odsto, a kvote su po 1,85 da će imati manje ili više od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari