Premijer Aleksandar Vučić više neće moći da obavlja funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela.

U odredbi Zakona broj 3: „Usmeravanje i usklađivanje rada službi bezbednosti“, članu 6, piše da su članovi Saveta: predsednik Republike, predsednik vlade, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde, načelnik Generalštaba, direktori službi bezbednosti.

Izmena zakonskih odredaba akta koji uređuje ovu oblast, međutim, nije strana vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Podsetimo, da bi Aleksandar Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7 Zakona o o osnovama uređenja službi bezbednosti, koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta.

Kako bi Vučić preuzeo funkciju koordinatora službi bezbednosti, izmenama Zakona predviđeno je da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

„Aleksandar Vučić bi morao da odustane od funkcije koordinatora službi bezbednosti, odnosno pozicije sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, jer ako bi zadržao i sekretarsku poziciju, to bi značilo da obavlja dve funkcije istovremeno. Moralo bi ili da se promeni Zakon o uređenju službi bezbednosti ili da Vučić više ne bude sekretar. Dakle, ne postoje pravne osnove da Vučić ostane koordinator službi bezbednosti“, ukazao je za Danas Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednost.

Prema njegovoj oceni, pozicija koordinatora službi bezbednosti je jača i uticajnija od one koju premijer ima u Savetu za nacionalnu bezbednost. „Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost je prvi čovek biroa za operativno usklađivanje rada službi bezbednosti. On dolazi u dodir sa velikim brojem informacija, tako da on ima operativnu moć nad službama bezbednosti“, objasnio je Petrović.

Sagovornik Danasa je istakao da bi sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost trebalo da bude ličnost koja može da se stara da se politika vlade ili najvišeg državnog rukovodstva realizuju u radu službi bezbednosti, ali i da zna granicu koja ne bi smela da se pređe u sprovođenje nekih uskostranačkih interesa.

Tišina

Novinarka Danasa pokušavala je da dobije informaciju iz kabineta premijera da li Aleksandar Vučić planira da podnese ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, ali ostali smo bez bilo kakvog odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari