Za mandat potrebno od 14.000 do 16.000 glasova 1

Predizborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja je počela u četvrtak u ponoć, trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 24. aprila u 20 sati. „Dok traje predizborna tišina zabranjeno je svako objavljivanje procena i prognoza izbornih rezultata“, objašnjava Dejan Đurđević, predsednik Republičke izborne komisije. Zabranjena je i svaka politička propaganda u sredstvima javnog informisanja.

Na dan glasanja, od sedam do 20 časova, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača. Na biračkom mestu i 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola partija i drugog propagandnog materijala, a u suprotnom raspušta se odbor i ponavljaju izbori.Republička izborna komisija utvrdila je da će na 8.378 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu pravo glasa imati 6.737.808 birača, a na teritoriji Kosova izbori će se sprovesti uz saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, dok će se glasovi prebrojavati u Vranju i Raški. Na Kosovu, kaže predsednik RIK-a, biće otvoreno 90 biračkih mesta, a govoreći o Bujanovcu i Preševu i to što je 12.000 više birača nego što ima stanovnika, Đurđević kaže da je poznato da su stanovnici tih opština bojkotovali popis, tako da popis stanovnika ne odražava realno stanje na terenu.

Građani će moći da biraju između 20 izbornih listi, a glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze boje. Listići su štampani u 33 varijante na 12 različitih jezika, u zavisnosti od opština. Čini se da će najviše posla oko savijanja glasačkih listića za republičke poslanike imati Zrenjaninci i Novosađani, jer će glasati na listiću A2 formata, najvećem za ove izbore. Na njemu je svih dvadeset izbornih lista ispisano na srpskom i pet jezika manjina koji su u službenoj upotrebi u tim gradovima.

Na izbornom listiću za pokrajinski parlament građani će moći da se opredeljuju između 15 stranaka, koalicija ili grupa građana, a glasački listić na pokrajinskim izborima biće svetlozelene boje, dok su kontrolni listići boje slonove kosti.

Građanima koji dođu na biračka mesta biće obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, 24. aprila u 20 sati, zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće se 24. aprila, od 7.00 do 20.00 časova, a u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD 23. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji. RIK konačne rezultate parlamentarnih izbora treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno najkasnije 28. aprila u 20 sati.

Poslanički mandati raspodeljuju se primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedinačna izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova ukupnog broja birača izašlih na izbore. Pošto bude utvrđen konačni odziv birača, taj broj deli se sa 250, koliko ima mesta u parlamentu, da bi se dobio broj glasova koji je potreban za osvajanje jednog poslaničkog mandata.

Pri prosečnom odzivu (oko četiri miliona), za jedno poslaničko mesto potrebno je između 14.000 i 16.000 glasova, što znači da će u parlament ući one stranke nacionalnih manjina koje budu osvojile najmanje toliko glasova. Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Parlament novu vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca. U protivnom se parlament raspušta i raspisuju se novi izbori. Ako se to dogodi, novi izbori moraju biti održani najkasnije za 60 dana.

Vlada je izabrana ako njen izbor podrži većina od ukupnog broja poslanika. Mandat Vlade počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Posmatrači

Prema rečima Dejana Đurđevića, predstojeće izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača. Posmatrači će pratiti rad RIK kao i rad biračkih odbora. Kako su preneli mediji, CeSID će imati 705 posmatrača, Udruženje Crta 509, Udruženje Građani na straži 462, Udruženje Akademska inicijativa Forum imaće 10. Udruženje Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM imaće dva posmatrača za praćenje RIK.

Misija LEOM i Delegacija PSSE

Ograničena posmatračka misija (LEOM), na poziv Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od marta ima otvorenu kancelariju u Beogradu i prati izbore u Srbiji. Ova misija deluje na osnovu mandata koji je potpuno odvojen od mandata Misije OEBS-a u Srbiji. Izbore će pratiti i delegacija Parlamentarne skupštine Sveta Evrope (PSSE), koja će boraviti u Srbiji od 22. do 25. aprila.

Delegaciju PSSE koja će imati 18 članova predvodiće Volodimir Ariev (iz Ukrajine, iz grupe Evropske narodne partije). Jedan član Venecijanske komisije, grupe nezavisnih pravnih stručnjaka Saveta Evrope, pružiće pravnu podršku tokom posete. Biće održana i konferencija za novinare 25. aprila.

POKRAJINSKA IZBORNA LISTA:

1. Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje

2. Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP – Zeleni dr Bojan Pajtić

3. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma (JS), Patriotski pokret Srbije (PPS)

4. Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu! (120 kandidata)

5. Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

6. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

7. Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović

8. Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Vojvodinu – Liberalno- demokratska partija, Socijaldemokratska stranka

9. Narodni pokret Dinara – Drina – Dunav – Tomislav Bokan

10. Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron – Mađarski pokret za autonomiju – Dr Tamaš Korhec – DZVM Aron Čonka

11. Zelena stranka

12. Srpsko ruski pokret – Aleksandar Đurđev

13. Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević

14. Vojvođanska tolerancija

15. Dosta je bilo – Saša Radulović

REPUBLIČKA IZBORNA LISTA

1. Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje

2. Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)

3. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma

4. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

5. Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović

6. Lista Saveza vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

7. Boris Tadić – Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – LDP-LSV-SDS

8. Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka

9. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin

10. Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević.

11. Grupa građana za preporod Srbije – prof. dr Slobodan Komazec

12. Ruska stranka – Slobodan Nikolić

13. Republikanska stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović

14. Srpsko-ruski pokret – Slobodan Dimitrijević

15. Levica Srbije – Borko Stefanović

16. Dijalog – mladi sa stavom – Stanko Debeljaković

17. Dosta je bilo Saša Radulović

18. Partija za demokratsko delovanje – Ardita Sinani

19. Zelena stranka

20. U inat – složno za Srbiju – Narodni savez

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari