Crnogorski premijer Milo Đukanović doputovao je juče u prvu zvaničnu posetu Beogradu nakon marta 2003, a sa njim su došli ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Prema nezvaničnim najavama iz Podgorice, Đukanović je sinoć trebalo da ima radnu večeru s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Zvanični deo posete predsednika crnogorske vlade počinje danas u 10 sati, kada će biti organizovan doček sa vojnim počastima, a zatim će Đukanović i Dačić imati sastanak u četiri oka u Palati Srbija. Posle tog susreta predviđeno je da se sa crnogorskim premijerom sastane prvi vicepremijer Aleksandar Vučić. Najavljen je i plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore, nakon čega će dvojica premijera potpisati Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u pristupanju Evropskoj uniji.

„Od izuzetnog je značaja što je premijer Crne Gore došao u zvaničnu posetu Srbiji posle dugog niza godina. Crna Gora je bratska država sa Srbijom i neophodno je graditi odnose zasnovane na obostranim interesima“, ocenjuje za Danas Dušan Spasojević, šef Spoljnopolitičkog odbora Demokratske stranke.

Upitan da li se DS oseća odgovornom zbog činjenice da se zvanična poseta Mila Đukanovića nije desila tokom vladavine demokrata i Borisa Tadića, odnosno da je to bio period potpunog zahlađenja i zaoštravanja odnosa dve države, Spasojević odgovara da su sve stranke koje trenutno čine vladajuću koaliciju, osim SNS, bile deo vlade koju je predvodila DS.

„Premijer Ivica Dačić je za vreme vladavine DS Borisa Tadića bio zamenik premijera i potpisivao je i slagao se sa svim odlukama koje smo kao država donosili. Ni Vuk Jeremić, tadašnji ministar spoljnih poslova, nije mogao da vodi samostalnu spoljnu politiku, kada je doneta odluka o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Beograda, nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova“, ističe Spasojević.

Na opasku da je u to vreme DS, na čelu s Tadićem, ipak imala najveći uticaj na to kakve odluke će država donositi, Spasojević odgovora da ne bi trebalo zaboraviti da je tadašnji predsednik Srbije odmah nakon proglašenje nezavisnosti Crne Gore otišao u zvaničnu posetu Podgorici. Na pitanje zbog čega je to važno, s obzirom na činjenicu da su odnosi dve države tokom njegove vladavine išli samo silaznom putanjom, Spasojević odgovara da je za „tango potrebno dvoje“.

„DS je bila podrška Milu Đukanoviću u drugoj polovini devedesetih, kao što je Đukanovićeva Crna Gora bila podrška Zoranu Đinđiću, i mi mu to nikada nećemo zaboraviti“, zaključio je Dušan Spasojević.

Bez Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, prema ranijim najavama, takođe danas trebalo da razgovara sa Milom Đukanovićem, otputovao je u Johanesburg na sahranu Nelsona Mandele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari