Četvrtom pobedom na pet mečeva u ulozi prvog trenera Partizana Aleksandar DŽikić stavio je potpis na opstanak crno-belih tri kola pre kraja regularnog dela ABA lige. Subotnja utakmica sa Zadrom u Pioniru imala je obrise sudbonosne, mada je i bez trijumfa nad Dalmatincima samo neki „ludi“ splet okolnosti mogao da ugrozi poziciju srpskog tima naredne sezone u regionalnom takmičenju.

                       PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Harizmatičan, kakav jeste, trenerski vrlo pismen – što odavno tvrdi Duško Vujošević, kome je Aleksandar DŽikić bio višegodišnji pomoćnik, popularni DŽile je potezima na, ali i kraj parketa, potpuno prodrmao Vanju Marinkovića i saigrače. „Počasni“ krug posle svake pobede i pozdravljanje sa navijačima na svim delovima tribina, a ne pevanja zajedno sa najvatrenijima, proizvelo je neku novu „konekciju“ između publike i igrača , čini se još prisniju. Rokerskog izgleda, uvek obučen u crnu odevnu kombinaciju, širokih pantalona i u majici koja odgovara njegovoj korpulenciji, sigurno je uticao na to da se pri njegovom ulasku u Pionir sa razglasa čuje neka rokerska pesma (koju najverovatnije sam bira).

– Pustite te kuloarske priče, nemam veze s tim – našalio se trener Partizana.

– Krug je nastao tokom jednog 'brejnstorminga', ako se to tako kaže. I mislim da je jedna lepa stvar. Ne vidim da to može nekome da smeta – objasnio je DŽikić novitete.

Partizan od njegovog dolaska igra daleko brže u napadu, sigurnije i raznovrsnije, što je usko povezano sa potpunim povratkom u formu Eda Murića, sigurno najboljeg Partizanovog igrača u poslednja tri kola (Crvena zvezda, Budućnost, Zadar). Sa pozicije krila Slovenac je u stanju da u odbrani preuzima sve igrače, izuzev centra, u napadu menja ritam prodorima i šutem sa distance, koji ga sve više „sluša“ (37,5 odsto za tri), dok je u kontranapadu neprikosnoven.

– Bila je to teška utakmica, baš onakva kakvu smo očekivali. Zadar je sve ono što mi ne volimo – dugački su, pokretljivi, agresivni. U situaciji su da su rasterećeni, a mi da nam pobeda donosi opstanak u ligi. Moram na kraju da budem zadovoljan rezultatom. Što kaže moj prijatelj sa leve strane (portparol kluba Ivan Ivković), ja sam uradio za šta sam doveden. Sad mogu da… – rekao je DŽikić, šaljivo pokazavši glavom u pravcu spoljnih vrata, kao da je time želeo da objasni poentu dolaska na klupu umesto Petra Božića.

Metalac beži iz opasne zone

U direktnoj borbi za opstanak Metalac je pobedio Tajfun (78:62), isporučivši prvaku Slovenije 13 trojki. Valjevci sada imaju dve pobede prednosti i bolji međusobni skor u odnosu na poslednjeplasirani Tajfun. Metalac takođe ima pobedu više u poređenju sa Sutjeskom koja je prva ispod crte. Valjevce očekuju teška iskušenja u poslednja tri kola (Cedevita u Zagrebu, Olimpija kod kuće i Mega u Sremskoj Mitrovici).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari