Divljanje u centru pažnje 1Foto: Starsport

Dobra forma Partizana mogućnost Crvene zvezde da ponovi uspeh iz 1998. godine kada su ostvarili maksimalan učinak protiv ljutog rivala, bili su signal da ljubitelji fudbala širom Srbije dođu na 151. večiti derbi. Međutim, ono što su Božovićevi i Tomić evi prvotimci pokazali u dva časa igre na Marakani može stati u nekoliko rečenica kratkog izveštaja, dok je primat najnovije epizode “praznika” srpskog fudbala premešten na tribine.

Huligani su kao i prošlosezonskom derbiju u Ljutice Bogdana ponovo vodili glavnu reč, a incidenti pristalica Zvezde i žandarmerije pokazali da je bezbednost na stadionu bio i ostao nereš iv problem srpskog fudbala.

Tek što je glavni sudija Aleksandar Vasić dunuo u pištaljku označivši početak najnovije epizode večitog derbija, usledio je prvi prekid na utakmici. Lopta se nije pošteno ni zakotrljala na travi Marakane kada su navijači sa južne tribine aktivirali dimne bombe upadljivo crne boje. Dim se širio neverovatnom brzinom da smanjena vidljivost nije omogućavala neometan nastavak igre. Glavni arbitar je na kratko prekinuo susret, a ispad Partizanovih navijača bio je samo skroman uvod u nemile scene na najvećem srpskom stadionu. Pred kraj prvog dela meča došlo je do sukoba pristalica dva kluba na istočnoj tribini koji je potom premestio na “sever” posle uključivanja najvatrenijih Zvezdinih navijača. Žandarmerija je napravila kordon između severne i istočne tribine, a pokušaj popularnih Delija da pređu na “istok” prelio se u sukob sa pripadnicima policijskog odreda MUP-a Srbije. Posle sevanja stolica, baklji i topovskih udara ka žandarmeriji koja je uzvraćala silovitim udarcima pendrecima po Zvezdinim navijačima, čitav sektor severne tribine ispražnjen je već na početku drugog poluvremena.

Za razliku od sukoba iz aprila prošle godine kada je najpoznatiji srpski arbitar Milorad Mažić prekinuo utakmicu čitavih sat vremena, dešavanja na tribinama nisu uticala na zbivanja na terenu. Ipak, da se sukob odrazio i na prvotimce izjavio je krilni fudbaler Partizana Nemanja Mihajlović kome su se u epicentru varvarstva, ni krivi ni dužni našli članovi porodice i devojka.

– Trebalo je da pobedi fudbal, a ne da gledam ka istoku i razmišljam da li su mi majka i devojka dobro. Ali, kod nas nažalost ne može bez incidenata – vidno uzbuđen je bio Mihajlović po završetku susreta na kome je pružio možda i najslabije izdanje ovog proleća.

Ništa mirnije nije bilo ni u svečanoj loži našeg najvećeg stadiona kada je samo zahvaljujući brzoj reakciji obezbeđenja sprečen napad najtvrđih Zvezdinih navijača na Miloša Vazuru i Ivicu Ilieva. Generalni sekretar Partizana objašnjava kako je to izgledalo.

– Grupa navijača je pokušala da uđe u našu ložu, ali nije uspela pošto ih je zaustavilo naše obezbeđenje. Posle toga je došla policija, a nakon 15 minuta smo izašli. Takve stvari na našem stadionu ne mogu da se dogode. Eto, skoro je bio derbi i ništa slično nije desilo – naveo je Vazura.

Kada je reč o samom meču, više razloga za nezadovoljstvo imaju crvenobeli iako su i posle ovog kola ostali na plus 14 bez ovosezonskog poraza u derbiju. Božovićevi izabranici su veći deo utakmice kontrolisali meč, propustili da pre Sikimićevog gola u finišu meča dođu ranije u vođstvo posle nekoliko pokušaja Kataija i šuteva Ibanjeza i Ristića. Međutim, samo nekoliko sekundi pre kraja posle kiksa Kahirmana izjednačenje crno-belima doneo je Brazilac Everton. Prljavi ples Latinoamerikanca pred “severom” i nesvakidaš nja greška Zvezdinog čuvara mreže u bledom izdanju večitih rivala nedovoljni su da tas na vagi prevagne na stranu fudbala protiv divljaštva na tribinama.

 

Zbrinuto 12 navijača, Nišlija ostao bez dva prsta

U žestokim sukobima žandarmerije i Zvezdinih navijača tokom 151. večitog derbija klinika Anlave zbrinula je ukupno 12 ljudi, koji su van životne opasnosti. Uglavnom je reč o opekotinama prvog i drugog stepena, kao i povredama od šiljaka na ogradi koja razdvaja teren i tribine. Najteže je prošao 21-godišnji navijač Zvezde M. S. iz Niša kome su amputirani palac i kažiprst desne ruke. Mladić je posle ukazane pomoći odveden u Urgentni centar na dalje lečenje, nije životno ugrožen, ali ostaje sa trajnim invaliditetom.

Maske i kaiševi

U sukobu na severnoj tribini huligani su pokazali da su se za takav scenario spremali. Skoro svi su redom imali maske, ili bili zabrađeni maramama i šalovima da bi otežali identifikaciju. Svi su, takođe, bili naoružani kaiševima koji su im uz stolice bili glavno oružje u sukobu s policijom.

Tuče na Zrenjaninskom putu i na Vračaru

Neredi na stadionu imali su krvavu uvertiru i pre početka derbija. Pristalica dva najveća srpska kluba sukobile su se na Zrenjaninskom putu i Vračaru. Zbog incidenta na delu puta od Borče ka Pupinovom mostu saobraćaj je bio nakratko obustavljen, dok je u obračunu na Vračaru jedan mladić izboden nožem. Vinovnici incidenta su momci rođeni 1994. 1995. godine, a obojica su privedena u policijsku upravu spomenute beogradske opštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari