– Novak Đoković nastavlja dominaciju na Australijan openu posle nove pobede na Endijem Marejem u finalu kojom je došao do rekordne šeste titule u Melburnu, a 11. na grend slem turnirima. U reprizi prošlogodišnjeg finala, bar po imenima aktera završnog meča na Rod Lejver areni, Britanac je samo na trenutke uspevao da pruži dostojan otpor, ali je Novak onda vraćao svoju prepoznatljivu igru u momentima kada je to najpotrebnije, pa je drugog reketa sveta ispratio sa terena sa ubedljivih 3:0 (6:1, 7:5, 7:6).

Da će izjednačiti učinak Roja Emersona koji je u Melbudnu bio neprikosnoven pre Open ere, Đoković je najavio od starta meča. Doduše susreo se sa brejk loptama Mareja u svom uvodnom servis gemu, ali kada je to pregurao bio je igrač koji je prvi oduzeo servis rivalu. Nije Novaku dugo trebalo da načini još jedan brejk i povede sa 5:0, obilato koristeći silinu svojih udaraca i istrajnost u dužim razmenama, dok je Britanac igrao “mlako” i bez konkretnih poteza. Marej je uspeo da izbegne “nulu” i tako ode u nastavak meča, ali je nervoza ostala i manifestovala se u karakterističnim gunđanjima “u bradu”, odnosno otvorenom svađom sa publikom.

U nastavku meča Britanac je igrao znatno bolje, servis je proradio, a izlazio je na kraj sa Novakom i u dugim gemovima. Imao je naš as inicijativu koja mu je donela brejk i mogućnost da održi prednost, ali je Endi pokazao zavidnu psihološku stabilnost i napravio ribrejk. Ipak, ni Đoković se nije predao već je dodao gas u 11. gemu, napravio novi brejk i onda servisom stigao na set do titule. Činilo se da je kraj blizu posle startnog brejka srpskog tenisera i vođstva od 3:1, ali je Marej još jednom odbio da se preda bez borbe. Vratio se munjevito i preokrenuo (3:4), a onda istrajao sve do tajbrejka. Međutim, Novak se nije dao iznenaditi kao 2015. i uspeo je da okonča meč bez veće drame u tri seta.

– Moram da odam priznanje Endiju i njegovom timu. Težak meč, a ti si veliki šampion, veliki igrač i veliki prijatelj. Siguran sam da ćemo u budunosti imati još prilika da se borimo za ovaj trofej. Izuzetno sam ponosan što me pominju uz legende poput Roda Lejvera i Roja Emersona, uz moju iskrenu zahvalnost brojnim legendama na dolasku. Hvala od srca i navijačima i mom timu – osvrnuo se Đoković na finale u kojem je po četvrti put sprečio Mareja da podigne trofej, zadržavši pritom maksimalan učinak u Melburnu.

Prvenac Kerberove

Nemica Anđelik Kerber došla je do prvenca na grend slem turnirima pobedom nad neprikosnovenom Serenom Vilijams u ženskom finalu Australijan opena (6:4, 3:6, 6:4). Ona je ostvarenjem sna postala prva Nemica posle ere Štefi Graf koja je slavila na nekom od četiri najveća turnira, istovremeno smenivši Amerikanku koja ni ove sezone neće moći da osvoji “zlatni grend slem”.

————

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari