Engleski klasik na velikoj sceni 1Foto:FoNet AP

Čim je završen žreb parova osmine finala Lige Evrope bilo je jasno da će današnji dan obeležiti duel Liverpula i Mančester junajteda u njihovom prvom odmeravanju snaga na međunarodnoj sceni. Istorijski značaj je utoliko veći ako se zna da se najveći engleski klasik do sada igrao čak 195 puta, a publika na Enfildu imaće čast da prisustvuje prvom dvoboju premijerligaša u drugom po rangu takmičenju Starog kontinenta još od 1973. godine, u tadašnjem UEFA kupu, kada su se sastali upravo današnji domaćini i Totenhem.

Izabranici Jirgena Klopa imaju seriju od osam mečeva bez poraza u Evropi i sigurno će želeti da je nastave i sada, odnosno da posle skalpa Mančester sitija „uzmu meru“ i drugom timu iz industrijskog grada. S druge strane, u Junajtedu je sve išlo lepo do nedeljnog poraza od Vest Bromiča, paće sada želeti da pokažu da četiri vezana trijumfa u Premijer ligi nisu slučajnost. Gledano međusobne susrete, „crveni đavoli“ su favoriti jer imaju samo dva neuspeha protiv Liverpula u poslednjih deset mečeva, a tako je bilo i oba puta ove sezone. Međutim, Klopu se u tim vraćaju Staridž, Kutinjo i Klajn pa će imati daleko jaču postavu u odnosu na prethodne mečeve.

Kada su u pitanju ostali mečevi, zanimljivo će biti i u gostovanju trećeg engleskog predstavnika Totenhema u Dortmundu. „Milioneri“ su u zavidnoj seriji rezultata i sigurno će želeti i da sada nastave sa podvizima, odnosno da posle prilaska Bajernu u Bundesligi ostanu u trci i za drugi veliki pehar. Biće to prvo gostovanje „sparsa“ Borusiji i nema sumnje da će i oni želeti dobar rezultat pred revanš.

Osim engleskog, uzbuđenja obećava i španski derbi u režiji Atletika i Valensije. „Slepi miševi“ dolaze u Bilbao u nameri da savladaju večerašnjeg rivala prvi put posle tri i po godine, ali to neće biti lako imajući u vidu da su Baskijci trijumfovali u oba ovosezonska meča i za razliku od Valensije grabe kroz Primeru prema međunarodnoj sceni i naredne godine.

S druge strane, branilac trofeja Sevilja ide na noge uvek nezgodnom Bazelu koji podiže lestvicu uspeha iz godine u godinu, a sada je na red došla ambicija prolaska u četvrtfinale Lige Evrope. Zato je teško reći ko će biti favorit, baš kao i u odmeravanju snaga Viljareala i Bajera jer jedni žele da potvrde špansku dominaciju, a drugi da stave do znanja da se nemački fudbal ne zasniva samo na Bajernu i Borusiji Dortmund. Slično je i u gostovanju Lacija praškoj Sparti, dok je teško reći ko će biti favorit u duelima Fenerbahčea i Brage, odnosno Šahtjora i Anderlehta, mada se Ukrajincima daju najveće šanse posle spektakularnog izbacivanja Šalkea u gostima.


parovi osmine finala

Šahtjor – Anderleht19.00

Bazel – Sevilja19.00

Borusija D. – Totenhem19.00

Fenerbahče – Braga19.00

Viljareal – Bajer21.05

Atletik – Valensija21.05

Liverpul – Mančester j.21.05

Sparta – Lacio21.05

* revanš mečevi igraju se 17. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari