Meč odluke došao je za fudbalere Brazila. Odgovor na pitanje da li je ova ekipa igrača „selekaa“ kadra da dođe do šeste titule biće jasniji nakon večerašnjeg meča sa odličnom reprezentacijom Kolumbije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva (22.00).

Svi dosadašnji propusti u igri pravdani su time da ekipa zna šta radi i da će biti najbolja kada bude bilo najpotrebnije. Javnost u Brazilu je nestrpljiva i poprilično zahtevna, što Nejmara i saigrače veoma nervira, jer se ogroman pritisak postepeno pretvara u tonu tereta pod kojim bi leđa igrača „selekaa“ lako mogla da popuste.

Euforija je nedovoljno jaka reč za ono što ovih dana obuzima sve Brazilce. Navijači se nadaju da su njihovi idoli izvukli pouke posle duela sa Čileom i da mogu pronaći način kako da nadomeste slabu efikasnost klasičnih napadača. Kritičari su akcenat stavili na činjenicu da Brazil dugo nije imao napadače tako skromnog kvaliteta kao što su Fred i Žo. Mada su u Oskaru svi videli vodećeg kreativca, fudbaler Čelsija nije odgovorio zadacima, pa su zato sva nadanja usmerena ka Nejmaru. Raspoloženi Hulk mogao bi prodorima po desnoj strani da ga barem malo rastereti, ali je nesumnjivo da je as Barselone vodeći razlog zbog kojeg njegovi zemljaci smatraju da Brazil može da se popne na svetski tron.

– Mi smo zadovoljni dosadašnjim partijama na prvenstvu. Veoma smo posvećeni onome što radimo i želimo da poručimo svima da Svetsko prvenstvo nije zabava, već ozbiljan i vrlo zahtevan posao. Svesni smo kakvog rivala imamo u četvrtfinalu. Biće izuzetno teško, mi ćemo, kao i uvek, dati sve od sebe i verujemo da će to biti dovoljno za trijumf – poručio je Nejmar.

Kolumbija će pokušati da uveri veliki broj ljubitelja fudbala da su tačne njihove konstatacije da Brazil ne bi bio u najužem krugu kandidata za titulu da se ne igra u njihovoj zemlji. Selektor Pekerman igrao je tokom šampionata u dva sistema, uglavnom sa pojačanim veznim redom, dok je protiv Urugvaja zaigrao sa dvojicom klasičnih napadača (Teo, Martinez). Hames je sa pet pogodaka i isto toliko asistencija zaludeo sve moguće menadžere. Njegova nepredvidivost polazi od toga da u zavisnosti od formacije igra klasičnog „pleja“ ili po levoj strani, bez preteranih defanzivnih zadataka. Kolumbijci sa 11 pogodaka spadaju u red najefikasnijih selekcija, a protiv Urugvaja u osmini finala, pokazali su da poseduju kvalitet za najviše domete. Najveća mana su im spori štoperi Zapata i vremešni Jepes. Prolazom u četvrtfinale ostvarili su istorijski uspeh za svoju zemlju.

– Radimo naporno da bismo dogurali što dalje na prvenstvu. Svesni smo da će nam ovo biti prvi meč na kome nećemo biti favoriti. Naš pristup će biti takav da ćemo ići postupno i polako. Nismo ovde došli da bismo uživali, već da damo maksimum kako bismo postali slavni. Meč sa Brazilom sigurno će biti sjajan, jer će na obe strane biti majstori fudbala. Da bismo zaustavili Nejmara potreban nam je timski pristup. Brazil sigurno nije slab, a i ne plaši se mogućeg neuspeha. Oni sigurno žele da idu do kraja. Nikako ne bismo smeli da zaboravimo da su oni u osmini finala preko puta imali odličnu reprezentaciju Čilea. Moramo da delujemo kao tim sve vreme. Mi smo kompaktna celina koja igra kolektivno i kada smo jedinstveni možemo da ostvarimo velike rezultate – istakao je Pablo Armero, levi bek Kolumbije.

Borba sa emocijama

– Niko se ne bori sa emocijama… Svi su igrači dobro i spremni su za meč sa Kolumbijom i svi se nadamo da ćemo proći dalje. Duel sa Čileom je bio veoma emotivan, bilo je veoma teško. Bio sam potresen i to je normalno. Svaki igrač se sa emocijama bori na drugačiji način – ostao je Nejmar pomalo nedorečen i nedovoljno jasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari