I bi što je moralo biti u duelu Partizana i Arsenala. Londonski Emirati bili su poslednje i najgore mesto za Partizanov bod prvenac u ovoj Ligi šampiona, jer su ionako bolje „tobdžije“ na svom terenu nišanile drugu fazu elitnog takmičenja, ali crno-beli im ni u revanšu nisu bili laka meta, kao Šahtjor i Braga na istom terenu, pa su kao i u Beogradu izgubili s podnošljivih 1:3 (0:1). Srpski prvak nije napravio čudo i izbegao šesti poraz u eliti, ali se časno oprostio od nje, uz prvi i jedini gol iz igre u svojoj epizodi u bogataškom serijalu zvani borba za titulu evropskog klupskog prvaka.


 Arsenal – Partizan 3:1 (1:0)

STRELCI: Van Persi 30p, Volkot 73, Nasri 77 – Kleo 52. STADION: Emirati. SUDIJA: Paolo Taljavento (Italija). ŽUTI KARTON: Krstajić (Partizan). CRVENI KARTON: Sanja (Arsenal).

ARSENAL: Fabijanski – Sanja, Skilaći, Koščilni, Gibs (od 21. Ebue) – Nasri, Song, Denilson, Aršavin (od 66. Volkot) – Van Persi, Šamak (od 75. Bendtner).

PARTIZAN: Stojković – Savić, Jovanović, Krstajić, Lazevski – Petrović, Kamara – Babović (od 80. Davidov), Moreira (od 89. Brašanac), S. Ilić – Kleo.

 

Kao na većini utakmica u LŠ „parni valjak“ je tek posle prekida izbačen iz koloseka. Pre kobnog penala u 30. minutu srpski jesenji prvak bio je bara-bar sa liderom engleske lige. Nije Partizan igrao svoj napadački fudbal, niti se to može protiv gol-mašinerije s Emirata, koja je na goste krenula sa ultra ofanzivnom postavom, za tih pola sata nijednom se nije primakao, a kamoli pripretio golmanu Fabijanskom, ali nije to dozvolio ni velikom rivalu. Arsenal je imao samo veći posed lopte i ništa više, jer su se crno-beli sjajno kretali i sarađivali u defanzivi. Vezni red, sa dva kvaritelja igre Petrovićem i Kamarom, nije dozvoljavao rivalu njegove brzopotezne prelaze sa jedne na drugu polovinu terena, a zadnja linija, sa tri štopera (Savić na desnom beku zamenio bolesnog Stevanovića i povređenog Miljkovića) da se opasnije primakne Stojkoviću. A, onda je italijanski sudija Taljavento podsetio ko je favorit, a ko autsajder u sinoćnjem meču. Kontakta između Jovanovića i Van Persija je bilo i to tamo gde mu nije mesto – u šesnaestercu, ali defanzivac tima iz Humske nije faulirao, čak ni povukao za dres protivničkog napadača, međutim, Holanđanin je vešto pao, a koji sekund kasnije znalački, s bele tačke, doveo u vođstvo svoju ekipu. Drugo poluvreme donelo je erupciju šansi i vatromet golova. Najviše u mreži gostiju, koji su u 52. minutu bili na pragu senzacionalnog remija. Izjednačenje je naravno, kao i u Beogradu, doneo Kordova Kleverson Kleo. Ovog puta ne iz jedanaesterca već iz igre, pošto je njegov već dobar udarac sa 18 metara zakačio Skilaćija i prevario Fabijanskog, kao nagradu za veliki trud i hrabar pristup Beograđana. Ubrzo je, ipak, sve palo u vodu. Arsenal je zapeo iz sve snage, nametnuo svoj stil i ritam i sa još dva hica u metu postavio stvari na svoje mesto. Prvo je Teo Volkot odlično odreagovao na odbijenu loptu posle intervencije Jovanovića (73), a potom Samir Nasri rutinski završio karambol akciju svog tima (77), za zaslužen i očekivan trijumf.

Posle svega viđenog, ne samo u ovih 90 minuta, trener Aleksandar Stanojević i njegovi izabranici nemaju čega da se stide, ali moraju još puno da rade i muški se pojačaju kako bi u nekoj novoj Ligi šampiona bili više od pukog učesnika.

Novinari Le Gven i Sautgejt

Među nekoliko desetina domaćih, sprskih i stranih izveštača sa sinoćnjeg meča bila su i dva poznata fudbalska lica. Pol le Gven, nekadašnji francuski reprezentativac i selektor Kameruna u vreme Svetskog prvenstva ovog leta, duel Arsenala i Partizana pratio je kao komentator jedne francuske televizije, dok je bivši igrač selekcije Engleske i trener Midlsbora do prošle godine, Garet Sautgejt radio za ITV.

Glas „grobara“

Nisu Krstajić i ekipa bili bez podrške na Emiratima. Osim brojnih prijatelja i sponzora kluba našeg šampiona bodrilo je i stotinak navijača – što pristiglih iz Srbije, što naših ljudi koji žive i rade u Londonu i okolini – i povremeno uspevalo da nadglasa neuporedivo brojnije i neočekivano mirne pristalice Arsenala.

Prijem u ambasadi

Članovi Upravnog odbora Partizana bili su juče gosti ambasadora Srbije u Velikoj Britaniji Dejana Popovića. Svečanom prijemu u londonskoj rezidenciji našeg diplomate prisustvovao je i selektor A reprezentacije Vladimir Petrović, koji je u London doputovao sa ekspedicijom crno-belih.

Grupa H

Arsenal – Partizan 3:1 (1:0)

Šahtjor – Braga 2:0 (0:0)

1. Šahtjor 6 5 0 1 12:6 15

2. Arsenal 6 4 0 2 18:7 12

3. Braga 6 3 0 3 5:11 9

4. Partizan 6 0 0 6 2:13 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari