Neizvesnost oko epiloga prekinute utakmice najboljih fudbalera Srbije i Albanije i kazni za ova dva nacionalna Saveza potrajaće još 24 sata, pošto je Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije donošenje odluka u slučaju jedinog nezavršenog susreta poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. pomerila s jučerašnjeg na današnji dan. Kako bi što bolje sagledala sve uzroke i posledice neviđenog haosa u Humskoj i potpuno obradila vrlo obimnu dokumentaciju dobijenu od FSS i FSA.


Podsećamo, UEFA se bavi Albancima zbog grubog mešanja politike u fudbal, u vidu ubacivanja bespilotne letelice, čuvenog drona, s provocirajućom zastavom tzv. velike Albanije, na stadion. I odbijanja da nastave utakmicu, na čemu su te večeri insistirali glavni sudija, delegat meča UEFA i njihovi nadređeni iz Niona.

Srbi su na tapetu zbog velikih propusta u organizaciji utakmice, tj. zbog upada navijača na teren, njihovog napada na protivničke fudbalere, ubačenih baklji, petardi i raznih sitnih predmeta na igralište. Prvi odbranu zasnivaju na činjenici da su im igrači bili na meti huligana na svom radnom mestu, a drugi potenciraju činjenicu da su sporna zastava i njeno otimanje srpskom reprezentativcu Stefanu Mitroviću od stranice dvojice albanskih fudbalera isprovocirali kasnije incidente.

Na potezu je UEFA, čijim propisima nisu predviđeni i tretirani prekidi izazvani političkim provokacijama iz vazduha, ali na raspolaganju imaju čitavu lepezu sankcija. U FSS priželjkuju pobedu od 3:0 za zelenim stolom u korist Branislava Ivanovića i društva – a ne bi se bunili ni protiv ponavljanja utakmice bez publike u Beogradu ili na neutralnom terenu – odnosno što kraću suspenziju stadiona i podnošljivu novčanu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari