Reprezentacije Grčke i Urugvaja pridružile su se Kolumbiji i Kostariki u osmini finala Svetskog prvenstva, pošto su u odlučujućiim mečevima u grupama C i D savladali Obalu Slonovače, odnosno Italiju.

Grci su sa 2:1 bili bolji od afričke selekcije, dok su „urusi sa 1:0 savladali Italijane, dok su u rezultatski manje važnim susretima Kolumbijci savladali Japan sa 4:1, odnosno podelili bodove Engleska i Kostarika (0:0). U osmini finala igraće Kostarika – Grčka i Kolumbija – Urugvaj.

Grčka je nagrađena golom u sudijskoj nadoknadi za trud i želju koju je pokazala tokom većeg dela meča sa Obalom Slonovače. Iskusni Samaras je najpre iznudio jedanaesterac u duelu sa Siom, a zatim plasirao loptu u levi ugao gola rivala. Igrali su Grci ofanzivno od početka utakmice iako su ih pehovi sputavali na pobedničkom putu. Selektor Fernando Santoš morao je u prvoj polovini prvog poluvremena da izvede iz igre povređene Konea i golmana Karnezisa, a upravo je rezervista Samaris u 42. minutu najavio trijumf Helena, prvim golom Grka na Mundijalu posle 331 minuta. Mogli su Grci do vođstva i šest minuta ranije, ali je lopta posle šuta Holebasa završila na okviru gola, kao i posle pokušaja Karagunisa u drugom poluvremenu. Mogli su Grci da dupliraju prednost preko Maniatisa, ali je Kalu u 64. minutu prekršajem na 20 metara od svog gola to sprečio, a deset minuta kasnije Boni je iskoristio asistenciju Žervinja i pogodio za 1:1. Ipak, Grci se nisu predali već su nastavili u istom ritmu do kraja utakmice pa će u osmini finala igrati protiv Kostarike.

Kolumbijci su i pre mečeva poslednjeg kola u C grupi obezbedili mesto u osmini finala, zbog čega je trebalo da Japanci imaju veći motiv u ovom duelu. Činilo se da je ekipa Italijana Alberta Zakeronija bolje ušla u ovaj susret, ali su Kolumbijci kaznili prvu grešku u defanzivi „samuraja“. Kono je srušio Ramosa u šesnaestercu, a siguran sa bele tačke bio je Kvadrado (17), koji je nakon tri asistencije upisao i prvenac u Brazilu. Japanci su pokušali da dođu do izjednačenja preko Kagave i Honde, ali je radost doneo tek Okazaki u sudijskoj nadoknadi kada je glavom pogodio mrežu rivala. Ipak, u nastavku Japanci nisu imali rešenje za Džeksona Martineza, koji je sa dva pogotka (55, 82) raspršio sve nade „kosookih“ da mogu do osmine finala. Fudbaler Porta je tako došao do svojih prvih pogodaka u takmičarskom meču u dresu reprezentacije još od oktobra 2009. i susreta sa Čileom. Konačnih 4:1 postavio je Rodrigez u poslednjem minutu. Ovaj duel selektor Kolumbije Hose Pekerman iskoristio je da u 85. minutu pruži šansu golmanu Faridu Mondragonu, koji je tako sa 43 godine i tri dana postao najstariji učesnik Svetskog prvenstva u istoriji.

Prvo poluvreme u Natalu nije bilo previše interesantno, jer su samo Pirlo na jednoj, odnosno Suarez i Lodeiro na drugoj strani namučili protivničke golmane. Tek što je Bufon zaustavio novi pokušaj Suareza (58), Italijani su ostali sa igračem manje na terenu. Meksički sudija Marko Rodrigez je, čini se, bez preke potrebe isključio Klaudija Markizija, koji je na sredini terena bio u duelu sa Arevalom Riosom, a Urugvajci su brojčanu prednost uspeli da iskoriste tek u 81. minutu kada je Gaston Ramirez centrirao iz ugla, a Dijego Godin nadvisio protivničke igrače i leđima poslao loptu iza leđa Bufona. Dva minuta pre pogotka koji je odveo „uruse“ u osminu finala, sudija Rodrigez nije sankcionisao kontakt Suareza i Kjelinija u šesnaestercu Italije, kada je napadač Urugvaja nasrnuo glavom na defanzivca „azura“ i, čini se, pokušao da ga ugrize. Italijani nisu uspeli sa igračem manje da stvore nijednu šansu, zbog čega su takmičenje u Brazilu završili već posle tri nastupa. U meču bez rezultatskog značaja, Kostarika je odolela kombinovanom sastavu Engleske, koji je uglavnom pretio preko Danijela Staridža. Ipak, napadač Liverpula nije uspeo da pretvori u gol nijednu od četiri izgledne šanse, dok su Kostarikanci bili najbliži pogotku prilikom pokušaja Borhesa iz slobodnog udarca, kada je lopta pogodila prečku posle odbrane Fostera.

– Potpuno smo dominirali, ne računajući uvodnih desetak minuta. Nismo koristili šanse, a mogli smo da pobedimo. Ipak, najbitnije je da smo stvarali dobre prilike za gol. Nisam zabrinut zbog Staridža, koristiće šanse u budućnosti. Mislim da nismo imali sreće da pobedimo, a i cela defanzivna linija je bila sjajna. Ograničili smo ih pa praktično nisu imali šanse, na sredini smo dominirali i tu ih nadigrali – istakao je selektor „Gordog Albiona“ Roj Hodžson, čija je reprezentacija takmičenje u D grupi završila na začelju sa samo jednim bodom.

Prandeli podneo ostavku

Selektor Italije Čezare Prandeli podneo je ostavku na ovu funkciju, a odluku je saopštio na konferenciji posle poraza od Urugvaja. „Ne želim da neko kaže kako kradem novac poreskih obveznika Italije. Nije bilo potrebe da nam sudija dodeli crveni karton, to je sve promenilo, ali sada ne možemo ništa da ispravimo. Podnosim neopozivu ostavku. Nešto se promenilo od kada sam u martu produžio ugovor, ne znam zbog čega. Napravio sam plan priprema i igre, ali to nije funkcionisalo – bio je iskren Prandeli, a ostavku je podneo i predsednik nacionalnog saveza Đankarlo Abete.

Suarez odmara 24 meča?

Napadač reprezentacije Urugvaja Luis Suarez mogao bi da se suoči sa kaznom od 24 utakmice neigranja ili dvogodišnjom suspenzijom ako se dokaže da je ugrizao Đorđa Kjelinija u meču sa Italijom. Suarezova kazna zavisiće od izveštaja meksičkog sudije Marka Rodrigeza, koji ga nije kaznio tokom meča, ali i od toga da li će Disciplinska komisija FIFA koristiti video snimak incidenta kao dokazni materijal, što je u februaru podržao predsednik ove organizacije Sep Blater.

Pinto: I nije neka „grupa smrti“

– Moraćemo da nastavimo da se borimo, šta god da se desi, spremni smo na to. Ovo posle svega nije bila „grupa smrti“, bar ne za nas. Ljudi su počeli da veruju u nas posle utakmice sa Italijom, mada ima i onih koji će reći da smo se koncentrisali samo na odbranu. Ne, to nije tačno. Niste videli. Bili smo u stanju da napadnemo i to smo dobro radili. Zato i jesmo mnogo ponosni – istakao je selektor Kostarike Horhe Luis Pinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari