Tužno, ali surovo istinito – Srbija i Albanija ne mogu ni fudbal da igraju u miru. Pokušale su najbolje selekcije dve, istorijski često konfrontirane, zemlje da se odmere na terenu, ali su se beli i crni „orlovi“ samo 40 minuta sportski borili za bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a sve posle toga je bio nezapamćen skandal, s bezbroj većih ili manjih krivaca, o čijim posledicama se verovatno neće odlučivati samo na sednici Disciplinske komisije Evropske fudbalske federacije.

Svi koji su gledali sinoćnju utakmicu visokog napona, s jakom šovinističkom preduvertirom na obe strane, videli su kako je krenula lavina teških incidenata na stadionu u Humskoj, ali tek naredni dani i nedelje trebalo bi da daju odgovore na pitanja o političkoj pozadini ludila na travi, tribinama i loži, njegovim organizatorima, opasnim propustima u organizaciji duela za koji se znalo da je više od igre i onima koji su se, čini se, smišljeno „očešali“ o haos, čija je inicijalna kapisla bilo pojavljivanje bespilotne letelice sa zastavom Velike Albanije. Ionako nacionalistički nastrojena publika, na krcatim tribinama, burno je reagovala na iznenadnu provokaciju iz vazduha, naš reprezentativac Stefan Mitrovićje nekako dohvatio zastavu i, nijednim gestom ne vređajući nacionalni ponos protivnika, krenuo da je skloni, kada su se prema njemu kao opareni stuštili Ljilja i Džaka i oteli mu je. Što je bio signal za opštu jurnjavu, gurkanje, vređanje i tuču startera, rezervista, članova stručnih štabova. Frka bi se u nekom trenutku sigurno stišala, sudija bi pokazao nekoliko crvenih kartona, domaćin bi nastavio da traži pukotinu u bedemu ispred albanskog gola, a defanzivni gosti produžili s vrebanjem greške srpskog veznog reda za svoje kontre.

Da nije bilo upada ostrašćenih gledalaca iz svih pravaca, među kojima je izgleda bilo i osuđivanih huligana, koji u uređenoj državi ne bi smeli da priđu sportskim objektima, a kamoli zavode red na njima. I pesnicama, nogama, stolicama i čime su stigli napali fudbalere Albanije, na terenu i atletskoj stazi. Izabranici Đovanija de Bjazija nekako su pobegli u svlačionice, iz kojih više nisu smeli ni hteli da izađu. Sat vremena je trajala neizvesnost oko nastavka susreta, Marković, Jojići ekipa su čak u jednom trenutku izašli ponovo na teren, Beriša, Agoli i ostali su pokušavali da izdejstvuju ostatak utakmice bez publike, ali je delegat utakmice na kraju konstatovao da nema uslova za fudbal.

„Ubili“ su ga nacionalizmi. Politika i nasilje su još jednom pobedili sport.

Rama pušten zbog štrajka advokata?

Brat albanskog premijera Edi Rame, Olsi, i još tri osobe koje su zajedno sa njim bile na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, na putu su za Tiranu, saznaje Tanjug u MUP-u Srbije nešto pre 2 sata ujutru, a prenose beogradski mediji. Prema izvorima u MUP-u, Rami nije moglo da bude određeno zadržavanje „zbog štrajka advokata“.

 

Američki pasoš

Albanska tv stanica „News24“ javila je u međuvremenu da je Rama, sa još trojicom Albanaca, bio zadržan oko 40 minuta, nakon incidenta sa puštanjem drona sa zastavom Velike Albanije, ali je potom „ukrcan u vozilo“ i prebačen na aerodrom.
„Ambasador Albanije je rekao da su tri osobe zadržane i da su im proveravani pasoši Sjedinjenih Američkih Država. Pojavile su se i informacije da je zadržavanje bilo povezano sa sumnjom da je jedno od zadržanih lica krilo kod sebe daljinski upravljač za upravljanje letelicom“, navodi News24. Stanica se inače pozvala na izvore bliske premijeru Albanije Ediju Rami.
Sa Olsi Ramom je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, u VIP loži stadiona Partizan, u prisustvu načelnika beogradske policije Veselina Milića, razgovarano zbog sumnje da je organizovao i rukovodio incidentom sa albanskom zastavom, posle kojeg je utakmica prekinuta.

Uhapšen brat premijera Albanije

Olsi Rama, brat albanskog premijera Edi Rame, uhapšen je sinoću VIP loži Stadiona Partizana pod osnovanom sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom sa zastavom Velike Albanije posle kojeg je prekinuta utakmica, nezvanično su sinoćpreneli elektronski mediji. Kod Rame, koji poseduje američki pasoš, je pronađen i daljinski upravljačkojim je upravljano bespilotnom letelicom „dron“ koja je nosila zastavu Velike Albanije iznad terena. Zastava je, kako se saznaje, doletela van stadiona sa krova obližnje crkve.

Podsećamo da je dolazak predsednika vlade Albanije Edi Rame u Beograd zakazan za 22. oktobar kao prva poseta albanskog premijera Srbiji posle 68 godina. Početkom meseca ovu najavu potvrdili su ministri spoljnih poslova Albanije i Srbije Ditmir Bušati i Ivica Dačić.

Zoran Laković: UEFA je tražila nastavak meča

– Održan je krizni sastanak službenih lica UEFA, sudija i predstavnika oba saveza. Bili smo u direktnoj vezi sa UEFA, a iz Niona je stigla direktiva da se nastavi i uputi poslednje upozorenje na stadionu da će mečbiti prekinut i za najmanji incident. Albanci su odlučili da nisu u stanju da se skoncentrišu na fudbal – objasnio je generalni sektretar FSS.

Hari Bin: UEFA odlučuje o sudbini meČa

– Posle onoga što je viđeno utakmica nije mogla biti nastavljena. Nisam tu da pričam ko je kriv a ko nije, ali okolnosti su bile takve da nije moglo da se nastavi. Poslaćemo izveštaj kontrolnoj disciplinskoj komisiji UEFA – obrazložio je dešavanja posle prekida Hari Bin, zvanični delegat UEFA na Stadionu Partizana.

Ivanović: Želeli smo fudbal

– Nismo videli detalje da bih mogao nešto da komentarišem. Ono što je bitno je da smo mi želeli da nastavimo utakmicu. Sve vreme smo bili uz Albance, želeli smo fudbal, ali su oni u dogovoru sa delegatima rekli da nisu fizički i psihički spremni da nastave meč. Žao nam je što fudbal nije bio u prvom planu – izjavio je kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Branislav Ivanoviću obraćanju medijima posle prekinutog meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari