Nema više mesta spekulacijama na temu dalje karijere Tjerija Anrija, jer je jedan od najboljih fudbalera Francuske i najvećih svetskih golgetera svih vremena, posle 20 godina profesionalnog trčanja za loptom, stavio tačku na taj deo života. Tridesetsedmogodišnji Francuz ostao je dosledan u odbijanju novog ugovora s njujorškim Red Bulom, kao i imun na brojne pozive evropskih i azijskih klubova, ali je zadržao vezu sa sportom prihvatanjem uloge stručnog konsultanta na britanskoj televizijskoj stanici Skaj sport.


– Bilo je ovo jedno neverovatno putovanje. Želim se zahvaliti navijačima, saigračima i svima s kojima sam sarađivao 20 godina. Vreme je za drugi deo karijere. Radujem se povratku u London i saradnji sa Skaj Sportom. Nosim sa sobom neverovatne uspomene, uglavnom dobre. Nadam se da ste uživali gledajući me, isto koliko sam i ja uživao dok sam igrao. Vidimo se na drugoj strani… – saopštio je ovaj vanserijski napadač čije su igre i golovi bili jedan od zaštitnik znakova fudbala u 21. veku.

Od nevoljnih odlazaka na treninge u rodnom mu Lilu, na nagovor oca, do oproštajne sezone u Sjedinjenim Američkim Državama, Anri je napravio mnoge velike stvari. Najviše u dresu Arsenala, pre čijeg dresa je nosio opremu Monaka, s kojim je uzeo jednu titulu državnog prvaka, i Juventusa, gde se zadržao samo šest meseci pre transfera u londonski klub, na zahtev svog nekadašnjeg šefa Arsena Vengera. Novopečeni penzioner odigrao je čak 369 mečeva i dao 226 golova za „tobdžije“, osvojio s njima dva trofeja u Premijer ligi i tri u FA kupu. U tom periodu je šest puta dobijao mesto u idealnom timu Premijer lige, dva puta proglašavan za igrača godine, četiri puta sezonu završavao kao najbolji strelac PRL i nagrađivan „Zlatnom kopačkom Evrope“ (2004, 2005). S Arsenalom se nije radovao samo tituli evropskog klupskog prvaka, a ta želja mu je ispunjena u jednoj sezoni u Barseloni (2009).

I u reprezentaciji je ostavio neizbrisiv trag. Arsenalova živa legenda je skupila 123 nastupa i 51 pogodak za „trikolore“, s kojima trijumfovao na Svetskom prvenstvu 1998. i šampionatu Evrope 2000. godine. Dovoljno da izbledi sećanje na nedozvoljen prijem lopte rukom na kvarno i asistenciju Galasu za odlučujući gol u remiju s Republikom Irskom, koji je Francuze iz baraža odveo na Mundijal 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari