Prošli ili ne prošli u polufinale Svetskog prvenstva, u nedeljnom meču sa Sjedinjenim Američkim Državama, fudbaleri omladinske reprezentacije Srbije su sve već „kupili“ svojom igrom, rezultatima i ponašanjem. Ne samo javnost u domovini i zemljake na dalekom Novom Zelandu nego i lokalno stanovništvo u Danejdinu, njihovoj dvonedeljnoj bazi na Mundijalitu, rivalske trenere, izveštače sa takmičenja i brojne skaute evropskih klubova.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Svima su puna usta priče o njihovim racionalnim, disciplinovanim, do krajnjih granica požrtvovanim, taktički zrelim, organizovanim, maksimalno ofanzivnim, upornošću i zajedništvom obojenim partijama, tako nekarakterističnim za naše selekcije i klubove, ali oni sami žele više i dalje od toga. Uvereni da imaju čime i znaju kako sve do finala, pa možda i titule, poput slavne generacije Mijatovića, Šukera, Prosinečkog, Petrića, Brnovića, Bobana, Lekovića… koji su davne 1987. u Čileu na istom turniru doneli tadašnjoj Jugoslaviji jedini fudbalski planetarni trofej u istoriji. Produžeci izvojevani u poslednjem minutu regularnog meča sa Mađarima, tj ta četvrtfinalna pobeda bez jednog od najboljih pojedinaca Sergeja Milinković-Savića i isključenog Milana Gajića, na 180 sekundi od penal ruleta, samo je učvrstila raniji optimizam selektora Veljka Paunovića i njegovih klinaca.

– Siguran sam da se cela država ponosi ovim momcima, kao što sam ja srećan i privilegovan što treniram takve majstore fudbala. Oni su istinski šampioni. Protiv Mađarske su samo potvrdili herojski karakter ove generacije. Ali, od ovakvih se pobeda samo još više raste. Položili su ispit zrelosti i prošli još jedno, kako ih mi zovemo, „malo finale“. Još s prolaskom u nokaut fazu takmičenja napravili smo istorijski uspeh za srpski fudbal, ali nećemo da stanemo na četvrtfinalu. Nismo rekli sve što imamo na Novom Zelandu. Gledajte nas, bodrite i nastavite da se radujete sa nama – poručuje Paunović, koji se sa ekipom juče preselio u Okland. Tamo gde ih 14. juna, na stadionu „Harbour“, od 06.30 po centralnoevropskom vremenu, čeka duel s vršnjacima iz SAD. Za još veću slavu, verovatne inostrane ugovore i, makar prolaznu, veru u bolje budućnost srpskog fudbala, ogrezlog u prosečnosti, nemaštini, sukobima, nasilju i kriminalu raznih vrsta.

Nemačka mogući rival

U Top osam SP za fudbalere do 20 godina juče se plasirala i Nemačka, pošto je s 1:0 (0:0) savladala odgovarajući tim Nigerije. To znači da bi Živković, Rajković, Zdjelar, Gaćinović, Šaponjić i ostali u slučaju trijumfa nad Amerikancima išli na boljeg iz duela „pancera“ i selekcije Malija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari