Pitanje plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj za Srbiju najverovatnije neće imati težinu “pet zvezdica” posle nedeljnog gostovanja Portugalu u petom kolu kvalifikacione grupe I (20.45, RTS1). Ukoliko “orlovi” na štitu napuste Lisabon gotovo sigurno neće zakoračiti na Jelisejska polja, ako pak sa štitom dođu u Beograd rizik od nove blamaže svešće na podnošljivu meru.

Portugal – Srbija

Stadion: La Luš. Kapacitet: 60.000. Sudija: Đanluka Roki (Italija).

Portugal: Patrisio, Bosingva, Pepe, Alveš, Koentrao, Karvaljo, Tijago, Mutinjo, Ronaldo, Nani, Eder.Srbija: Stojković, Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov, Matić, Gudelj, Đuričić, Tadić, LJajić, Mitrović.



Ovo je ključna utakmica za nas, jer smo očekivali da ćemo imati više bodova u prva tri duela. Tako da je ovo ogroman meč za nas. Znamo da je Portugal favorit, da imaju sjajan tim, ali izgubili su kod kuće od Albanije, tako da vidimo i svoje šanse. Ako budemo igrali dobro, ako budemo igrali na nivou koji imamo, možemo očekivati poklon – umereni je optimista Branislav Ivanović uoči puta u Portugal.

Kristijano Ronaldo je svima prva asocijacija na pomen nedeljnog meča, međutim analiza utakmica našeg rivala tokom kvalifikacija pokazuje da Portugal više šansi stvara na suprotnoj strani od one na kojoj se nalazi as Real Madrida. Srbija u Lisabonu mora da odigra taktički zreo meč, da udvaja Ronalda po boku i da spreči utrčavanja bekova iz drugog plana. Odbrana Portugala ne spada u sam vrh evropskog fudbala, ranjiva je u svim segmentima, osim možda prilikom prekida, međutim u Mitroviću, Ivanoviću, Matiću, Srbija ima dobre “skakače”. Štoperi “orlova” biće na posebnom zadatku, s tim u vezi valjalo bi očekivati da selektor Ćurčić upari Nastasića i Ivanovića, bez obzira što kapiten selekcije u Čelsiju igra desnog beka. Njegovo iskustvo, fizička snaga, duel igra i smisao za pravovremeno postavljanje, osobine su koje su u ovom trenutku Srbiji znatno potrebnije na mesu štopera.

– Ronaldo je jedan od najboljih fudbalera u istoriji, nije ga lako zaustaviti. Da bi bio najbolji moraš se dokazivati svakog dana, a on to radi iz utakmice u utakmicu. Zna kako da se nosi sa pritiskom, biće veliki izazov za nas. Ali nadam se i znam da imamo kvalitet da se izborimo – poručio je kapiten Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari