Žreb osmine finala ovosezonske Lige šampiona spojio je mnoge stare poznanike i velike rivale, kao u večerašnjim mečevima trećeg dana prve nokaut faze prestižnog evropskog klupskog takmičenja, čiji protagonisti Mančester siti i Barselona, odnosno Juventus i Borusija Dortmund imaju neraščišćene račune iz bliže i dalje prošlosti.

Prva utakmica etiketirana je kao atraktivniji derbi, jer će prvak Engleske, prebogati Mančester siti, na svom Etihadu probati da vrati milo za drago daleko uglednijoj i mnogo trofejnijoj Barseloni za poraze u oba prošlogodišnja duela iste runde LŠ. Katalonci su golovima Lionela Mesija i Danija Alveša prvo odneli sav „kajmak“ sa terena „građana“ (2:0), a onda ih pogocima pomenutog napadača i desnog beka samo dokrajčili na Nou Kampu, gde je defanzivac gostiju Vinsent Kompani jedino ublažio eliminaciju tima iz plavog dela Mančestera.

– Ovo bi moglo da bude specijalno veče za nas. Oni su jedinstven tim sa potpuno jedinstvenim igračima, ali na ovom nivou takmičenja ne možete se nikoga plašiti, pa ni velike Barselone. Nisu fizički jaki kao druge ekipe, ne možeš meč završiti ispovređivan, kao protiv Stouka na primer, ali zato nema sastava s tolikim brojem pojedinaca koji prave razliku. Dugačka je lista Barseloninih igrača sposobnih da jednim potezom promene tok meča ili reše pobednika. Ali, Mančester siti krase odlučnost i borba do poslednjeg trenutka. Stalno učimo i napredujemo u Ligi šampiona, koja nam nije ništa manje bitna od Premijer lige – objašnjava stav i namere engleskog kluba kapiten Mančester sitija Vinsent Kompani.

U istom stilu razmišlja i njegov klupski kolega Frank Lampard, koji se sa istim protivnikom „rvao“ i kao fudbaler Čelsija.

– Mnogo puta sam igrao protiv Barselone, tako da i iz ličnog iskustva znam koliko je opasno kada joj se da previše prostora na terenu. Jesu moćni, ali je i Siti jak. Verujem da bismo ovog puta mogli da iskoristimo prednost domaćinstva. Preko Serhia Aguera, Samira Nasrija ili Davida Silve, na primer – misli iskusni vezista drugoplasiranog tima PRL, koji je prošlog vikenda „razbio“ Njukasl (5:0).

Na drugoj strani Barselona je u poslednjem kolu Primere doživela hladan tuš od Malage, čiji je minimalac u katalonskoj prestonici prekinuo sjajan niz Nejmara, Suareza, Inijeste, Rakitića, Busketsa i ostalih od 11 pobeda u 2015. godini.

– Moramo da zaboravimo taj poraz i na najbolji način odigramo najvažniji meč u sezoni. Želja nam je da, kao i prošle sezone, već u Engleskoj odradimo dobar deo posla, a naruku nam ide to što je domaćin napadački orijentisan tim. Lakše nam je nositi sa takvim protivnicima nego sa onima što se više brane – uverava štoper gostiju Đerar Pike.

Havijer Maskerano, Argentinac iz veznog reda Barselone, nema dileme oko toga koji će „gaučos“ biti prva zvezda ovog dvomeča.

– Aguero je takođe vrlo talentovan, jako brz, odličan u ulascima u prazan prostor i ubitačan u duelima jedan na jedan. Teško ga je čuvati, ali Mesi je ipak Mesi. Sa njim niko ne može da se uporedi – hvali saigrača i zemljaka fudbaler zadužen za kvarenje protivničke igre, kao i Pike uveren u slavlje na koncu ovih 180 minuta.

– Poštujemo i ozbiljno shvatamo Siti, ali imamo sve što je potrebno za prolazak u četvrtfinale. Ne mogu nas iznenaditi – siguran je Maskerano.

Juventusu i Borusiji Dortmund češće su se ukrštali putevi, što u Ligi šampiona što u nekadašnjem Kupu UEFA, a fudbalski svet najduže pamti njihovo finale LŠ u sezoni 1996/1997, kada su Nemci u Minhenu, sa 3:1, osvojili svoj jedini naslov kontinentalnog prvaka.

Vrsni kreator Juventusove igre Andrea Pirlo smatra da je došlo vreme da se izmire stari dugovi.

– Sa Milanom sam dva puta osvojio Ligu šampiona, želim to i sa Juventusom – gleda mnogo dalje fenomenalni reprezentativac Italije i prva zvezda tima iz Torina, iako crno-beli godinama ne znaju za veće uspehe na evropskoj sceni.

Borusija ima drugu vrstu problema. Koliko god su briljirali u grupnoj fazi tekuće LŠ, toliko su posrtali u Bundesligi, gde su tek u poslednjih nekoliko kola počeli da beže iz zone ispadanja.

– Znamo da Juventus već dve godine nije izgubio na svom terenu, ali to nas neće omesti da pružimo igru koja se od nas očekuje. Verujem u svoj tim i formu, koja ide uzlaznom putanjom – optimističan je harizmatični trener gostiju Jirgen Klop.

„Stara dama“ ume s Nemcima

Juventus se u različitim evropskim takmičenjima 45 puta sastajao za brojnim nemačkim klubovima. Čak 23 puta je iz tih mečeva izlazio kao pobednik, samo u sedam navrata nije bilo slavljenika, dok je 15 duela pripalo Nemcima. Borusija je 29 puta imala posla sa italijanskim ekipama, od čega je 10 puta upisala trijumf, u četiri navrata odigrala nerešeno, a 15 utakmica izgubila.

 

„Građanima“ ne leže Španci

Fudbaleri Mančester sitija skupili su svega 11 dvoboja sa timova sa Pirinejskog ostrva pod okriljem UEFA. Pet su ih izgubili, tri dobili i isto toliko puta odigrali nerešeno. Barselonina istorija evropskih nastupa je mnogo duža, pa su u nju stala već 62 susreta sa engleskim ekipama. Uz skor od 26 trijumfa, 19 remija i 17 poraza.

 

Povratak Jaja Turea

Trener Mančester sitija Manuel Pelegrini ima jednu, ali vrednu brigu manje pred duele njegovih izabranika sa pulenima Luisa Enrikea. Jedan od najboljih zadnjih veznih današnjice, inače nekadašnji prvotimac Barselone i reprezentativac Obale Slonovače, Jaja Ture odradio je tri meča suspenzije i vraća se u prvih 11 za LŠ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari