– Nakon druge uzastopne eliminacije u osmini finala Lige šampiona od strane šampiona Francuske, jasno je da je Čelsiju PSŽ postao noćna mora. Parižani su prošle sezone „preskočili“ tim iz Londona nakon produžetaka na Stamford bridžu, odigravši briljantan meč sa igračem manje od 31. minuta kada je Zlatan Ibrahimović isključen, a isti igrač sinoć je presudio Banetu Ivanoviću i saigračima kada je u 67. minutu iskoristio sjajan pas Di Marije za nedostižnih 1:2 na Stamford Bridžu (PSŽ u prvom susretu slavio 2:1). Parižani će, nakon što su prvi put pobedili u Engleskoj, igrati peti put u četvrtfinalu Lige šampiona, četvrti zaredom, dok je Čelsi eliminacijom “zabiberio” jednu od najlošijih sezona u eri Romana Abramoviča.

Sve do 85. minuta revanša u Sankt Peterburgu činilo se da Zenit ima najmanje obezbeđene produžetke (gosti u prvom susretu slavili 1:0), ako ne i idealnu situaciju da do kraja meča eliminiše Benfiku, s obzirom da je imao znatno više izglednih prilika. Iz nebuha, velikan iz Lisabona utišao je sve na stadionu „Petrovski“ kada je Gaitan sreću, dobro postavljanje i odbitak lopte od prečke, nakon izvanerdnog šuta Meksikanca Himeneza sa 30 metara, spojio u pogodak vredan prolaza Benfike u četvrtfinale Lige šampiona posle četiri godine. Gol Taliske u nadoknadi vremena samo je dokusurio ruskog velikana, koji će zaista imati za čime da žali i da preispita odluke trenera Viljaša-Boaša da bespogovorno veruje u realizatorske sposobnosti Artema Dzjube – 1:2 (0:0).

Pogotkom Rabioa u 16. minutu PSŽ je stavio do znanja Čelsiju da će morati da odigra daleko iznad ovosezonskih izdanja kako bi napravio podvig. Kada je Kosta u 27. minutu maestralno iskoristio pas Vilijana, okrenuvši Tijaga Silvu na “petoparcu” činilo se da “plavci” mogu makar do produžetaka. Imao je domaćin još par solidnih prilika, veći posed lopte i inicijativu, ali u pomenutom 67. minutu nije imao rešenja za “galop” Di Marije po levoj strani i laserski precizan pas ka Ibrahimoviću na drugoj stativi. Kod oba gola PSŽ poslednja linija Čelsija nije bila perfektno postavljena u liniji. Na poziciji desnog štopera, umesto povređenog Terija, u ulozi kapitena, Ivanović je odigrao solidan meč, koji je Matić odgledao sa klupe.

U Sankt Peterburgu Ljubomir Fejsa odigrao je „lavovski“ u manevru, uspevši nekako da ublaži atake ka golu Edersona. Domaćin je preko Dzjube imao par odličnih prilika i to nakon vodećeg gola Hulka, međutim inicijativu i više izglednijih šansi nisu materijalizovali, što su gosti kaznili preko Gaitana i Taliske.

Žreb 18. marta mogao bi da spoji PSŽ i Benfiku, kao i prethodno Real i Volfsburg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari