Igra živaca i novaca 1

Predstavnici FIBA i Evrolige nisu ni na poslednjem sastanku u Minhenu postigli dogovor kojim bi prevazišli nesporazume oko kontinentalnih klupskih takmičenja i ukinuli suspenzije pojedinim nacionalnim savezima – vrlo jasno bi glasila agencijska vest, bez pokušaja da se i malo pronikne u suštinu tako dugih neuspešnih pregovora.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Zanimljivo je da je nakon sastanka samo Evroliga izašla u javnost sa saopštenjem, dok iz FIBA valjda nisu to smatrali za shodno pošto nikakvog pomaka nije bilo.

„Uprkos konstruktivnom pristupu predstavnika Evrolige, koje uključuje i prihvatanje zahteva FIBA, kao i dogovoru da Evroliga vodi najbolja kontinentalna klupska takmičenja, dve strane nisu postigle dogovor o broju klubova učesnika u tom takmičenju. FIBA je odbila da ukine kazne koje su nedavno izrečene klubovima i savezima“, piše u saopštenju Evrolige. Oni najavljuju da će se uskoro ponovo sesti za sto i da očekuju da će do nekakvog dogovora dve strane doći u skorije vreme.

Evroliga je, po objavljenom na njenom sajtu, tražila od FIBA međusobno uvažavanje i poverenje. Tražila je i ukidanje svih kazni i suspenzija koje je FIBA izrekla, uz poštovanje izbora svakog kluba u kojem će takmičenju da nastupa. Evroliga je predložila i da predstavnici FIBA uđu u upravljačke strukture elitnih kontinentalnih takmičenja u kojem bi trebalo da učestvuje ukupno 40 klubova (16 u Evroligi i 24 u Evrokupu). Ostala evropska klupska takmičenja bila bi pod okriljem FIBA, a njihovi pobednici stekli bi pravo da se plasiraju u uslovno rečeno viši rang, odnosno Evrokup. Evroliga je pristala na takozvane reprezentativne „prozore“ u kalendarima takmičenja, ali i postavila pitanje osiguranja za košarkaše koji odlaze na reprezentativne akcije.

FIBA je neposredno pre te sesije na svom Izvršnom komitetu donela odluku da „više“ ne priznaje ABA ligu u sadašnjem obliku, to je navodno sasvim prirodno proizašlo iz (iznuđenih) odluka košarkaških saveza u regionu da staju na stranu FIBA Evrope. Iako su dobili pozitivne odgovore i od svih drugih od 14 suspendovanih nacionalnih federacija, suspenzije su još uvek na snazi. Iz FIBA su najavili da će njihov Izvršni komitet ponovo zasedati 14. maja i da će tada još jednom izmeriti „prolazno vreme“, te proveriti da li su Savezi dostavili i dodatne „garancije“ svoje lojalnosti evropskoj centrali.

Ako se u ovom trenutku išta pouzdano može tvrditi, jedino moguće rešenje ovog sukoba naći će se na „vankošarkaškom“ terenu. Naime, problemom su već počeli da se bave evropski parlamentarci, nezvanično, tema se našla i na nekim komitetima EU. Verovatno će pritisak na obe strane učiniti da se napravi makar privremeni kompromis, te da se dugoročnije rešenje traži u „mirnijoj“ atmosferi posle Olimpijade u Riju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari