Košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je završila još jedan deo priprema pred Svetsko prvenstvo koje krajem meseca počinje u Španiji, a nakon osvajanja „Trofeja Beograda“ domaća publika je imala priliku da vidi sa kojim argumentima će četa Aleksandra Đorđevića otputovati na Mundobasket. Ono što posebno ohrabruje i na čemu će selektor „orlova“ i dalje insistirati je dobra odbrana, uz maksimalno zalaganje i požrtvovanost. S druge strane, najveća nepoznanica je da li će za Srbiju moći da igraju tri značajna igrača.


Da zalaganja, brze igre bez puno filozofiranja i kolektivnog duha ne nedostaje videlo se i pod svodovima Kombank arene, a pojedini igrači poput Bogdana Bogdanovića su do te mere želeli se dokažu da su umalo sagoreli. Zato je Đorđević, koji zna kako je to kada mora da se preuzme odgovornost sa spoljne pozicije, nakon meča sa Turskom uputio dobronamerne kritike na račun novog igrača Fenerbahčea.

– Najveći problem kod Bogdana je što on previše očekuje. Možemo da se zadovoljavamo i malim stvarima, ne mora da teži uvek najboljoj utakmici u karijeri. Spustimo lične zahteve, neka igra instinktom i neka manje razmišlja i biće u redu – istakao je Đorđević.

Osvrnuvši se na dosad urađeno tokom priprema selektor je konstatovao da se išlo progresivno, da se izgubilo na brzini u napadu i protoku lopte, ali da je odbrana svakim mečem bivala sve bolja. Poslednje brušenje igre sledi u dvomeču sa Novim Zelandom, najpre u Vršcu 21. avgusta, a potom tri dana kasnije u Pioniru.

– Jedva čekamo da se vratimo u Vršac kako bismo imali svoj mir. Nismo odradili neke stvari, ali mogu da budem zadovoljan odbranom. Poslednja nedelja priprema će se ogledati u jednom treningu u vreme prve utakmice kako bismo se što bolje pripremili. Moramo da ubacimo još nekoliko detalja – naglasio je Đorđević.

Kada je u pitanju ekipa, on je najavio da će u sastavu za Novi Zeland biti kapiten Nenad Krstić, koji je ušao na parket u poslednjih pola minuta protiv Turske, odnosno prvi kreator igre „orlova“ Miloš Teodosić. Tek nakon uvida u njihovu spremu, kao i Nemanje Nedovića, Đorđević će moći da skrati spisak na 12 imena koja 27. avgusta putuju u Španiju.

Podsetimo, izabranici Aleksandra Đorđevića prvi meč na Mundobasketu će odigrati u subotu 30. avgusta protiv Egipta, a rivali u grupi A u Granadi biće im još Španija, Francuska, Brazil i Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari