Šokantan poraz od Francuske sigurno neće biti brzo zaboravljen. Ipak, s obzirom na tempo i sadržaj Evropskog prvenstva, naši najbolji košarkaši moraće da se usredsrede na nove izazove i da što pre pronađu način da manjkavosti u igri svedu na minimalnu meru.

Večerašnji susret sa Litvanijom (20.00, RTS 1), biće možda i presudan za reprezentaciju Srbije kada je u pitanju plasman u četvrtfinale kontinentalnog šampionata. Viljnus će biti središte razigravanja za mesto među osam najboljih selekcija u Evropi, a upravo će pred svojom publikom Litvanci pokušati da materijalizuju određene prednosti.

Opšte je poznato da domaćin spada u grupu selekcija koje neguju brzu košarku sa dosta polukontri. Dobro su popunjeni na svim pozicijama, međutim u toku priprema, ali i na samom šampionatu pokazali su niz slabosti koje bi srpski igrači trebalo da iskoriste. Njihova unutrašnja igra nije na visokom nivou budući da Lavrinovič mnogo bolje igra kada licem napada koš. Javtokas nije u formi, dok perspektivni Valančijunas ipak nema dovoljno iskustva za ovako zahtevno takmičenje.

Mada je dirigentska palica u rukama sjajnog Jaskevičijusa, često je preuzima Kalnietis. U pitanju je plej odlične startne brzine, dobre tehnike i šuta. U stanju je da na pravi način razigra Pocijusa, Kaukenasa i Jasaitisa, zbog čega je opšti utisak da Litvanci imaju osetno bolji spoljnu liniju u odnosu na formu visokih igrača.

– Dugo nismo spavali nakon poraza od Francuske. Poslednji duel nas je uverio da imamo kvalitet. Osećamo da nas nacija podržava, moramo se oporaviti od duela sa „trikolorima“, jer nas očekuju još tri važna meča u nastavku takmičenja. Ubeđen sam da možemo ostvariti isto toliko pobeda, čemu ćemo sigurno težiti u razigravanju za četvrtfinale Evropskog prvenstva – bio je jasan i samouveren Nenad Krstić, kapiten reprezentacije Srbije.

Srpski bekovi moraju već na polovini terena da agresivnom odbranom na liniji dodavanja onemoguće brzu distribuciju lopte rivalske spoljne linije. Ukoliko lopta dobro kruži, bekovi Litvanije, naročito Pocijus i Jasaitis umeju da isprofilisanim skok-šutem surovo kazne svaki propust u odbrani. Uostalom, upravo su nas na taj način Litvanci i porazili u razigravanju za bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Oni forsiraju igru dva na dva u kojoj se Lavrinovič nakon blokade izvlači spolja na šut, što će biti samo jedan od razloga konstantne pokretljivosti Krstića, Savanovića i Mačvana.

Litvanci u rotaciji koriste 11 igrača, što im omogućava da održavaju visok ritam u igri. Često prelaze na polupresing, a zatim na zonu, tako da će uz puno trčanja i prodora naši bekovi morati da nadmudre nešto iskusnije i atletski sposobnije čuvare.

Savanoviću se vratio osmeh na lice

Uprkos činjenici da je bio tragičar u duelu sa Francuzima, sjajni Duško Savanović iste noći smogao je snage da sa saigračima i stručnim štabom proslavi 28. rođendan. Osmeh na lice vratile su mu duhovite pošalice Paunića i Krstića, kao i pokloni koje je dobio u ime čitavog tima kao i od supruge i ćerkice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari