Svesni težine i mogućih implikacija nakon ubistva Marka Ivkovića 21. novembra u Istanbulu neposredno pred meč Galatasaraja i Crvene zvezde u 6. kolu Evrolige, Žordi Bertomeu (predsednik Evrolige), Davor Ristović (direktor Zvezde) i Murat Ozjer (predstavnik Galatasaraja) sastali su se u Barseloni, nakon čega su Evroliga, Zvezda i Galatasaraj izdali zajedničko saopštenje.

Sve tri strane imaju jedinstven stav da se ubice moraju što pre pronaći i da se zajedničkim snagama jedino u budućnosti mogu sprečiti slični incidenti sa tragičnim ishodom. Evroliga je posebno svesna tenzija koje proizvode susreti ruskih i turskih, grčkih i turskih, kao i srpskih i turskih klubova, koji će se u narednim kolima sigurno sastati. Dodatni nemir unose poslednje poruke navijača Galatasaraja nakon ubistva Marka Ivkovića, u kojima se ističe da su sledeći na listi pristalice Partizana, Olimpijakosa, CSKA i Spartaka iz Moskve:

„Izražavamo našu najoštriju osudu zbog incidenata koji su se dogodili prošlog petka, 21. novembra u Istanbulu pred utakmicu Galatasaraja i Crvene zvezde, i iskazujemo naš najdublji prezir prema onima koji su počinili nasilni akt kojim je nažalost okončan život Marka Ivkovića. Prenosimo naše najdublje saučešće i podršku Markovoj porodici i prijateljima. Kompletna Evroligina familija je sa njima. Direktor takmičenja Evrolige gospodin Dijego Gijen u ponedeljak je prisustvovao sahrani kao predstavnik Lige i svih njenih klubova. Šaljemo poruku mira našim navijačima i tražimo njihovu pomoć u nameri da se ovakvi incidenti više nikad ne ponove. Oba kluba su posvećena preduzimanju svih neophodnih mera koje će doprineti razvoju mirne i sportske atmosfere u i ispred obe arene dva kluba u budućnosti. Osnovni interes Evrolige i klubova je da incidenti koji su se dogodili budu potpuno istraženi i da budu preduzete sve neophodne mere kako se nikad više ne bi ponovili. Oba kluba i Liga sarađuju sa policijom kako bi se to postiglo.

Evroliga će odati počast Marku Ivkoviću minutom ćutanja u znak sećanja na njega pred početak svih utakmica u Turkish Airlines Evroligi i Evrokupa ove nedelje“, navedeno je u saopštenju.

Ostaje da se vidi da li će i na koji način Evroliga kazniti Galatasaraj zbog loše organizacije utakmice, uzimajući u obzir da je „ Turkish Airlines“ generalni sponzor takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari