Vicešampion sveta neslavno je prošao na Evropskom prvenstvu u Osijeku upisavši sva tri poraza u prvoj fazi. Dosta se podiglo prašine oko toga ko je najodgovorniji za neuspeh, svi su tipovali na selektora rukometašica Srbije Sašu Boškovića, ali je predsednik Rukometnog saveza Velimir Marjanović do detalja objasnio uzroke i posledice 15. mesta u Evropi.


– U autobusu koji je sa priprema iz Novog Sada krenuo put Osijeka nema nevinih. U tom autobusu sam bio i ja. Svako je kriv na neki način. Najveća greška je što su povređene igračice išle na ovaj šampionat, ali niko ne može reći da je stručni štab nestručan jer kad uzmemo u obzir karijere svih članova jasno je da bolje nemamo. Od ostavke selektora Boškovića ne bismo imali ništa, jeste grešio ali je odličan stručnjak. On je ostvario neverovatan uspeh za samo nekoliko godina i pre svega medaljom na SP, što u poslednjih ko zna koliko nisu mogli drugi selektori sa mnogo više kvalitetnih igračica na raspolaganju. Nije lako odlučiti ko će ići na EP, a ko neće jer ako nekog precrtate sa spiska osećaće se odbačeno. Tako je to kod nas – objašnjava Marjanović.

Pre odlaska na šampionat najviše se pričalo da je cilj plasman na Olimpijske igre u Riu, a postavlja se pitanje koliko je sad taj cilj ugrožen.

– Nama ovim kiksom ništa nije ugroženo. Evropsko prvenstvo nije direktna karta za Rio. Mogli smo da ostvarimo i odličan plasman pa da u baražu za SP dobijemo odličnu Rusiju i namučimo se. Naš cilj je isti, svi su svesni svojih grešaka i daće sve od sebe da isprave to – kaže Marjanović.

Predsedniku Saveza zasmetalo je i to što se navodi da je srpska reprezentacija samo za domaći teren i navodi da niko od devojaka na ovom EP nije tražio medalju.

– To je najveća neistina. Mogu u nedogled da nabrajam reprezentacije koje pred svojom publikom nisu osvajale medalje, a mi jesmo. Sudije nam nisu pomagale niti bilo ko sem publike . Na ovom EP smo devojkama rekli da se fokusiraju na Slovačku. Međutim, one su jako teško podnele poraz od Crne Gore i taj meč ih je skupo koštao jer su se tu povredile i neke zdrave igračice. Od tada je sve krenulo nizbrdo – zaključio je Marjanović.

Biljana plakala, Sanji pretili otkazom

– Pored povreda bilo je još pehova. Francuzi su saznali za izjavu Biljane Bandelier da je rekla da Francuska ima jake i agresivne crnkinje i optužili su je za rasizam. Ona je plakala i nije mogla da se smiri sve vreme iako te optužbe nisu realne jer je pre svega njena kuma crnkinja. Sanji Damnjanović je tokom prvenstva stiglo tri mejla od njenog kluba Viborga u kojima joj se pretilo otkazom ako odmah ne napusti reprezentaciju – otrkio je detalje široj javnosti predsednik Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari