Jedan od najboljih kvoterbekova u istoriji NFL Pejton Mening odlazi u istoriju američkog fudbala i to osvajanjem jubilarnog 50. Superboula. Legendarni kreator igre je predvodio Denver Bronkose protiv Karolina Pantersa do trećeg šampionskog prstena u istoriji franšize (24:10), iako se na kraju stekao utisak da su odbrane bile te koje su odmele prevagu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Mening je iskusno dirigovao napadima, ne ustežući se da igra na sigurno i izabere šut kako bi došli do lakih poena. Ipak, kvoterbek je u važnim trenucima selektovao dodavanja i igru trčanjem, a hrabrost je pokazao i u samom finišu kada je izabrao pretvaranje za dva poena kako bi zadržao rivale na odstojanju od dva poseda lopte, odnosno dva tačdauna.

Pejton Mening rešio je da završi karijeru neposredno pred 40. rođendan i ostavi mladim naraštajima da pokušaju da stignu brojne rekorde koje je postavio od kako je debitovao 1998. kao prvi pik na draftu. Većinu uspeha Mening je ostvario kao kvoterbek Indijanapolis Koltsa, sa kojima je osvojio svoj prvi Superboul 2007. U više navrata najbolji igrač sezone, Mening je bio učesnik 14 Proboul mečeva najboljih igrača NFL, ali i vlasnik rekorda američkog fudbala kada je u pitanju broj bačenih pasova za tačdaun, odnosno pređenih jardi dodavanjem koja su za epilog imala šest poena.

– Želim da proslavim titulu sa porodicom i prijateljima, da popijem mnogo piva. Uzeću malo vremena da se osvrnem na sve. Postoje prioriteti, prvo želim da poljubim suprugu i svoju decu, da zagrlim svoju porodicu. Prvo moram da se postaram za te stvari. Poslušaću savet bivšeg trenera Tonija Dandžija oko donošenja tako velike odluke, da je donesem glavom a ne srcem – odgovorio je Mening na pitanje o kraju karijere, ostavljajući otvorena vrata za povratak na teren, ali uz jasnu aluziju da namerava da se posveti životu mimo karijere koja je trajala celo punoletstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari