Kup Radivoja Koraća dobio je sinoć novog šampiona nakon trogodišnje vladavine Crvene zvezde kojoj je najveći rival Partizan skinuo krunu novom pobedom u polufinalu (68:60). Rival crno-belima za „Žućkovu levicu“ bio je Mega Leks u svom trećem uzastopnom finalu, a osim imena novog slavljenika u niškom Čairu je pobedila i košarka. Naime, u finalu su ukrstila dva mlada tima sa puno domaćih igrača koji, ako se sa njima bude dobro radilo (u Partizanu trenutno nemaju vodeću ulogu), mogu biti okosnica reprezentacije, a dobili smo potvrdu da će domaća košarka biti bolja i na klupskom planu jer posle dužeg vremena imamo više od jednog kvalitetnog tima.


Gledajući prodor do finala kroz prizmu Partizana, junak podviga (bez obzira na ishod sinoćnjeg meča) je trener Aleksandar Džikić. On je za samo nekoliko nedelja vratio „parni valjak“ na pravi kolosek i doveo ga u priliku da u najlošijoj sezoni poslednjih decenija ipak osvoji više trofeja nego pre „raspada sistema“. Crno-beli su ponovo borbeni, „grizu“ za svaku loptu što timu Zvezdinih kvaliteta nije ostavilo dovoljno prostora za otvorene šuteve. Partizan je uprkos objektivno slabijoj centarskoj liniji uspeo da ima čak 14 skokova više (40-26), odnosno da igra drugi napad u čak 17 navrata. Cirbes i Štimac jesu fizički dominantniji ali su ih Džouns, Koprivica i Vilijams nadskočili i pokretljivošću izvlačili van reketa, a onda gradili prednost i postizali više poena. Partizan je na kraju slavio timski, na krilima Amerikanaca, ali je mnogo važnije što se vratio svom sistemu koji mu je doneo decenijsku vladavinu kod kuće i prepoznatljivo ime u svetu.

– Izašli smo, borili se i dobili. To je to. Ima puno stvari kojima moramo da budemo zadovoljni, poput 17 skokova u napadu. Ali, nisam zadovoljan organizacijom napada, iako Zvezda igra čvrstu, evroligašku odbranu. Moramo i možemo bolje – sublimirao je polufinale i filozofiju Partizana u nekoliko rečenica trener Aleksandar Džikić.

Optimistična u finale je ušla i Mega Leks. Kvalitetan rad čete Dejana Milojevića dolazi do izražaja svake godine, a granice se neprestano pomeraju. Mega igra sve lepše, raznovrsnije i na više poena, ali to ne znači da je odbrana zapostavljena. Pritom „neki novi klinci“ zapadaju za oko direktno inostranim klubovima, a Sremska Mitrovica je postala i mesto gde stranci dolaze da stasaju i afirmišu se. Treća godina u borbi za trofej u nizu nije slučajna, pa i bez obzira na ishod finala zadovoljstvo mora biti prisutno. U rukama je i plej-of ABA lige, predstoji i domaće prvenstvo i borba za titulu jer Megu više niko ne može nazvati podređenom ekipom u konkurenciji beogradskih velikana.

Miškovo finale

Bez obzira na ishod finala, njegov neposredni pobednik je u svakom slučaju bio košarkaški menadžer Miško Ražnatović. On je u završnoj borbi, kao vlasnik agencije Beobasket, pod svojim okriljem imao čak 18 igrača i obojicu trenera koje zastupa, a učestvovao je u dovođenju većine košarkaša koji su okosnica i Partizana i Mega Leksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari