Pobeda za mir u kući 1Foto:FoNet Aleksandar Kokovic

Došlo je vreme za poslednji okršaj u desetom po redu finalu Kupa Srbije od osamostaljenja države. Večeras će u Gornjem Milanovcu od 19 časova šansu za osvajanje 13 trofeja u ovom takmičenju, od toga četvrtog od formiranja Srbije, imati fudbaleri Partizana koji bi na taj način bar donekle ublažili sezonu punu oscilacija. Iako sam trofej u ovom takmičenju, osim prestiža i simbolične novčane nagrade, ne donosi mnogo toga pobedniku, aktuelni trenutak u kome se crno-beli nalaze svedoči da je nikad potrebniji klubu iz Humske.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Pobeda donosi neophodan mir pred kraj sezone, predstojeći skupštinu zakazanu za 25. maj, dok bi poraz dodatno uzdrmao temelje na Topčiderskom brdu. Međutim, sa druge strane terena stajaće fudbaleri Javora, željni da u 104. godine dugoj istoriji kluba donesu prvi trofej u varošicu na jugozapadu Srbije i da poput rivala poprave utisak u sezoni ispod očekivanja i izostanka plasmana u plej-of.

Cela sezona Partizana stala je u predstojećih devedeset minuta finalnog meča protiv Javora u Gornjem Milanovcu. Dolazak na prag Lige šampiona, sasvim solidan izlet u evropskoj jeseni anuliran je nezapamćeno slabim rezultatima u domaćem prvenstvu, pa se došlo u situaciju da naizgled minoran trofej odlučuje o krajnjem učinku sezone. Podmlađeni sastav crno-belih predvođen iskusnim Sašom Ilićem pokušaće da se domogne jedinog trofeja ove godine protiv čvrste ekipe ivanjičkog superligaša. Javorova izdanja ove sezone u mnogome podsećaju na presek igara crno-belih, samo premešten na niži nivo, shodno ambicijama kluba. Ekipa Mladena Dodića je odlično počela sezonu, prvih pet kola nanizala isto toliko pobeda držeći lidersku poziciju sve do pred kraj avgusta i minimalnog poraza na „Marakani“. Nakon toga, Ivanjičani više nisu ličili na sebe izgubivši mesto i u prvih osam koje vodi u plej-of završnicu, da bi tek u poslednjih desetak dana trijumfima protiv OFK Beograda i Novog Pazara obezbedili opstanak.

Ipak, eliminacija Čukaričkog, Vojvodine i Borca sasvim je dovoljan podstrek Javoru da učini završni korak i eventualnim osvajanjem kupa nastavi niz senzacija koju su činili autsajseri u finalima i dođe do prvog trofeja u istoriji kluba.

Tek drugo finale van Beograda

Jubilarno deseto finale Kupa Srbije biće tek drugi put održano van Beograda. Pre večerašnjeg meča u Gornjem Milanovcu, jedini okršaj za trofej u ovom takmičenju van prestonice bio je 16. maja 2012. godine na stadionu Mladost u Kruševcu kada je Crvena zvezda savladala Borac. Na preostalim utakmicama, stadion Partizana je ugostio finaliste šest puta, dok je u LJutice Bogdana borba za osvajača kupa vođena u dva navrata.

Partizan bez kupa od 2011

Prvotimcima Partizana ovo će biti četvrti finalni meč u Kupu Srbije. Crno-beli su poslednji put osvojili trofej u ovom takmičenju pre pet godina, maja 2011. kada su savladali Vojvodinu službenim rezultatom 3:0 zbog odluke prvotimca novosadskog superligaša da napuste teren pre kraja nezadovoljni sudijskim odlukama. Istim rezultatom crno-beli su 2009. savladali Sevojno, kao i godinu dana ranije Zemun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari