Start evroligaškog klasika 1Foto: Aleksandar Koković/FoNet

Većinsko je mišljenje da su košarkaši Crvene zvezde i Cedevite, na osnovu kvaliteta i prikazanog u Evroligi, zaslužili da se nađu u ovosezonskom finalu plej-ofa ABA lige. Igranje na dva fronta, prolazak obe ekipe u Top 16 fazu, ogromna potrošnja igrača, protkana povredama nosilaca igre, uz briljantne partije Budućnosti u Podgorici, koje su usko povezane sa ranim ispadanjem Podgoričana iz Evrokupa, doveli su do toga da se šampioni Srbije i Hrvatske nađu u „evroligaškom ringu“ već u polufinalu regionalnog takmičenja.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 U seriji na dve dobijene utakmice večerašnji susret u hali „Aleksandar Nikolić“ (18.45) od velikog je značaja za oba tima, pogotovo za crveno-bele koji su do prednosti domaćeg terena u polufinalu stigli tek pred kraj regularnog dela. Samo jedan kiks mogao bi da surva ambicije Zvezde niz jadransku liticu, zbog čega je trener Dejan Radonjić odmah nakon pobede nad Panatinaikosom pozvao navijače da sličnim ambijentom ublaže delovanje Cedevite, koja je u regularnom delu ABA lige već slavila u Beogradu protiv crveno-belih. Samo pobednik polufinalnog „evroligaškog klasika“ steći će pravo da se u finalnom okršaju plasira u najelitnije takmičenje Starog kontinenta i naredne sezone.

– Već posle Panatinaikosa sam pričao o onome šta nas čeka, znajući da je značaj tog polufinala ogroman za oba tima. Ritam je naporan i težak, sa konstantnim nabojem u svim duelima, ali naravno sa željom da spremni izađemo da odigramo dobar meč – oprezan je trener Radonjić.

Teško je definisati formu Zagrepčana u ovom trenutku. Počevši od 31. januara na ukupno 11 mečeva u ABA i Evroligi zabeležili su osam poraza, od kojih čak šest uzastopnih u Top 16 fazi. Velikih problema imaju u realizaciji, sa prosekom od tek nešto više od 70 poena, koji su mahom „produkcija“ Mira Bilana i DŽejkoba Pulena. Hrvatski centar, MVP regularnog dela regionalnog takmičenja, sigurno će biti najveća pretnja Zvezdinoj unutrašnjoj liniji. Na tri ovosezonska međusobna meča (dva u ABA i jedan u Top 16 fazi Evrolige) Bilan je prosečno beležio 16,7 poena, pritom je u defanzivi „do ludila“ dovodio Maika Cirbesa, najboljeg strelca Zvezde, uspevši da ga svede na prosečnih 11,4 poena. Crveno-beli, počevši od večeras, moraju da preseku sponu Pulen – Bilan koja je i najzaslužnija za dve pobede Cedevite nad Zvezdom ove sezone. Američki plej, briljantne individualne tehnike, poigravao se sa Jovićem i Micićem, ubacivši im 17,6 poena po meču.

– Cedevita je napravila sjajan rezultat u Evroligi. Da nisu imali problema sa povredama, imali bi još nekoliko pobeda više. Jako dobro znam šta to znači, jer smo mi prošli period sa teškom situacijom zbog izostanaka nekoliko bitnih igrača. Imali su dovoljno vremena da se spreme za duel sa nama i znamo da su ambiciozno došli u Beograd, što je i prirodno – istakao je crnogorski stručnjak apelujući navijače da budu jedinstveni kako bi ekipa ostvarila uvodni trijumf.

Sudije van fokusa

Polufinale ABA lige počelo je minulog vikenda van terena, ukazivanjem iz Beograda na činjenicu da će slovenački arbitar Damir Javor ponovo suditi utakmicu Zvezde i Cedevite, nakon što je u njihovom prvom meču ove sezone napravio grešku na štetu srpskog kluba i za to bio kažnjen: “ Naravno da znam šta se radi i to nije moj fokus. Kad se pojavimo na terenu, naravno da će da bude borbe ako bude potrebe. Ovo mi je 10. godina u ABA ligi i naravno da znam o čemu se radi“, poručio je prvi stručnjak Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari