Sinoć završeni poslednji Masters u teniskoj sezoni, čije su finale odigrala dvojica najboljih igrača ATP liste Novak Đoković i Rodžer Federer, na najbolji način je oslikao ono što smo gledali u 2014. godini. Srpski as i Švajcarac su trenutno za klasu bolji od najbližih pratilaca, ne računajući povređenog Rafaela Nadala. Bilo je najpravednije da se Đoković i Federer „rasprave“ u Londonu, iako rezultat nije uticao na to što će Novak poslednjeg dana godine biti na teniskom tronu.


Srbin i Švajcarac su do finala došli skoro bez većih muka, sa poteškoćama samo u polufinalu, naročito Federera protiv sunarodnika Stana Vavrinke. Dvojica najboljih tenisera su u O2 areni pomerila granice „belog sporta“, pa je Novak u grupi rivalima zbirno prepustio samo devet gemova, a postavio je i rekord u trajanju meča od samo 57 minuta. Već sutradan mu je odgovorio Federer koji se na terenu zadržao minut manje. Đoković je još jednom pokazao ogromnu psihičku stabilnost, pogotovo protiv Vavrinke, dok je Federer najavio da turniri uoči dolaska u London nisu njegova „labudova pesma“, već da će se puno pitati i u 2015.

Polufinala su demonstrirala pravu sliku ATP liste, sa četvoricom najbolje rangiranih tenisera (opet ne računajući povređenog Španca). Vavrinka, kojeg kao i Federera očekuje finale Dejvis kupa, je krunisao individualno najbolju sezonu u karijeri prodorom u sam vrh i osvajanjem prvog grend slema, dok je Japanac ušao u „drugu postavu“ tenisa uz naznaku da može pomrsiti račune svima.

S druge strane, za Endija Mareja je uspeh bio i sam dolazak u London i to u foto finišu, pa ne čudi što je ispražnjen odigrao pred svojom publikom, s tim da će morati da se što pre iskupi za debakl protiv Federera. Otprilike u istom košu je i Čeh Tomaš Berdih. Da su pravo osveženje, tokom sezone su pokazali Kanađanin Miloš Raonić i Hrvat Marin Čilić, s tim da još uvek nisu materijal za konstantno odmeravanje snaga sa najboljima, što se i videlo u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari